Medicul Adrian Marinescu, de la „Matei Balş”, afirmă că frecvența infecțiilor respiratorii va fi de aceeași intensitate în ianuarie și februarie

Publicat: 04 01. 2023, 14:33
Actualizat: 04 01. 2023, 14:44
Medicul Adrian Marinescu Sursa FOTO: Facebook

Medicul Adrian Marinescu, directorul Institutului „Matei Balş”, din Capitală, este de părere că frecvența infecțiilor respiratorii va fi de aceeași intensitate și în lunile ianuarie şi februarie din acest an.

Pentru reputatul medic, această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie Covid-19.

Adrian Marinescu: „Echilibrul va veni undeva în martie”

Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine”, afirmă Adrian Marinescu.

Referitor la discuția despre epidemia de gripă, directorul Institutului „Matei Balș” consideră că aceasta ține „strict de criteriile epidemiologice”.

„Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze. Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici” – Adrian Marinescu

Așadar, nu vom scăpa de epidemia de gripă, dar „partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale, cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccina antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”.

Adrian Marinescu: „Sezonul rece, cu infecții respiratorii, este o întoarcere la normalitate”

Potrivit medicului Adrian Marinescu, sezonul rece, cu infecţii respiratorii, este „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie.

După părerea mea, sezonul rece cu infecţii respiratorii este o întoarcere la normalitate, după trei ani de pandemie. Să ne aducem aminte că pre-pandemie aveam astfel de sezoane complicate. Elementele pe care le avem în plus ar fi două. Şi anume faptul că avem infecţii cu SARS-CoV-2 în continuare. Este o subraportare. Nu trebuie să ne uităm doar la datele prezentate. Sunt forme uşoare, dar avem în continuare infecţii cu SARS-CoV-2. Şi doi – circulaţia virusurilor gripale şi a altor virusuri în afară de SARS-CoV-2 în cei trei ani de pandemie a fost mult redusă. Şi atunci, în interacţiunea cu microorganismele, în momentul de faţă oamenii se vor infecta într-o mai mare măsură”, a arătat medicul.

Adrian Marinescu susţine că reîntoarcerea elevilor la cursuri va duce la creştere circulaţiei virusurilor.

Cu siguranţă că da, începerea şcolii va înlesni transmiterea. Este de aşteptat să crească circulaţia virusurilor. Trebuie prudenţă şi să luăm în calcul, fără să fie un capăt de ţară, că lucrurile acestea, se vor întâmpla. Faptul că va creşte numărul de infecţii nu înseamnă că vor fi severe. Cei mici de cele mai multe ori fac forme uşoare”, a precizat Marinescu.

Ce recomandă medicul Adrian Marinescu

În context, medicul Adrian Marinescu recomandă evitarea zonelor aglomerate, a contactului cu persoanele simptomatice, purtarea măştii în mijloacele de transport şi alte spaţii aglomerate, dar şi respectarea normelor de igienă.

Sunt lucrurile pe care toţi le ştim şi le-am învăţat în cei trei ani: să evităm zonele aglomerate, mai ales dacă sunt nearisite, mijloacele de transport, evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie acută. În momentul în care eu am simptomatologie acută, mă izolez, nu merg în colectivitate, este vorba de copii. Adultul nu va merge la locul de muncă, asta pentru a reduce transmiterea într-o oarecare măsură.

Este vaccinare, sunt regulile de igienă, este faptul că masca nu trebuie să fie gândită ca o restricţie, dar este o modalitatea prin care pot să previn”, recomandă Adrian Marinescu.