Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, a comentat cazul morţii îndrăgitului artist Petrică Mîţu Stoian. Medicul a venit cu o serie de recomandări pentru pacienţii care fac recuperare post-COVID, în cazul artistului terapia hiperbară, care poate pune presiune pe un plămân epuizat după boală.
„Orice persoană care se prezintă la spital şi moare în 24 de ore este absolut obligatoriu ca autopsia să se facă la Institutul de Medicină Legală pentru a evidenția cu exactitate cauzele pentru a face teste toxicologice şi alte analize pe care noi în spitale nu le facem”, recomandă medicul Beatrice Mahler.
Întrebată dacă îi putea pune artistului Petrică Mîţu Stoian în pericol viaţa terapia hiperbară, medicul a precizat că persoanele care au trecut prin COVID trebuie să manifeste atenție pentru că „rămân cu sechele pulmonare şi au nevoie de o recuperare treptată a funcției pulmonare”.
„Trebuie să ne imaginăm cu toții că un plămân care are aspect de burete. Când trece prin COVID se transformă într-un plămân cu aspect de fagure de miere, cu aspect rigid, un plămân care nu suportă presiuni importante, un plămân care trebuie reobișnuit să respire şi reobișnuit cu eforturi„, spune medicul Beatrice Mahler.
Întrebată cum explică tusea cu sânge pentru pacienţii care fac recuperare post COVID, medicul a reamintit de o complicație a bolii despre care se vorbeşte foarte puţin şi anume trombembolism pulmonar.
Reamintim că artistul Petrică Mîţu Stoian era internat la o clinică privată de lângă Sasca Montană, 100 de kilometri de Reșița, acolo unde făcea terapie hiperbară. Prin apel la 112 s-a solicitat de urgenţă un echipaj medical pentru tuse cu sânge.
„Post-COVID mai există o complicație care din păcate este prezentă şi se vorbeşte foarte puţin şi anume riscul trombembolism pulmonar. Avem o boală a vaselor, o boală care este prezentă în COVID şi care duce la coagularea sângelui în vase, care nu apare în timpul internării. Poate să apară şi la câteva zile după externare şi se manifestă printr-o scădere bruscă a oxigenului, prin expectorație cu sânge, prin stare generală alterată. Din păcate, la o parte din aceşti pacienți, dacă tromboza este importantă pe vasele de sânge pacientul nu ajunge să beneficieze de tratament şi decedează”, a explicat medicul Beatrice Mahler la Antena 3.