Medicul Christache Zanoschi vrea să lase angajaților săi o afacere de aproximativ 20 de milioane de euro
Medicul ieșean Christache Zanoschi deține un imperiu farmaceutic și spune că va lăsa moștenire angajaților săi afacerea ridicată în ultimele două decenii.
Christache Zanoschi a fondat în urmă cu două decenii fabrica de medicamente Ircon din Iași. El și-a anunțat angajații că imperiul pe care l-a condus în ultimii 20 de ani va fi împărțit cu toți salariații. Firma este evaluată la circa 20 de milioane de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 300.000 de euro pentru fiecare angajat.
„Trebuie întâi să visezi ca să ajungi să faci aşa ceva. Trebuie să ai o imaginaţie care să te ducă peste tot. Imaginaţia şi realizarea presupun şi un risc, dar dacă ai reuşit, atunci a meritat. Totul s-a bazat pe o experienţă foarte lungă. Am avut o normă întreagă la Facultatea de Medicină şi jumătate de normă la Maternitate. Am observat acolo diverse combinaţii care aveau un rezultat foarte bun”, a povestit medicul Christache Zanoschi, potrivit Adevărul.
Medicul a afirmat că a fondat compania în urma experienței acumulate din timpul facultății.
„Întâi a fost o glumă, dar apoi am văzut că au nişte efecte foarte bune în practică şi de la o activitate mică, apoi a fost o cerere foarte mare, nu aveam cu ce face faţă. Lucram într-un imobil mic, apoi au venit normele UE care ne-au obligat să implementăm diverse aspecte ale liniei de producţie, fabricare în anumite condiţii şi a trebuit să ne mutăm. Apoi s-au făcut toate, cu sacrificii uriaşe din partea fiecăruia”, îşi aminteşte medicul.
Zanoschi a precizat că toți angajații săi, chiar și cei pensionați vor primi cotă parte din firmă, însă se va face o diferențiere în funcție de munca și implicarea fiecăruia.
„Fiecare va primi părţi sociale, trebuie să vedem condiţiile în care se va face. Eu am decis asta de mult, dar alţii nu au luat-o în serios. Noi avem multe produse care sunt de o calitate excepţională. Nu le putem vinde aşa cum ar trebui. Sunt firmele străine care vin cu tot felul de produse şi ne iau faţa. Colegii s-au implicat foarte mult, sunt foarte multe date care trebuie gestionate, avem multe controale. Am încercat să facem ceva de calitate care ajută şi asta e o satisfacţie. Personalul care are studii superioare va avea alt statut, ceilalţi mai puţin, fiecare cât a muncit. Sunt şi pensionari care au ajutat foarte mult şi vor primi şi ei. Trebuie să se bucure şi ei cumva, va fi în jur de 200- 300 de mii de euro de persoană. Dacă mai pui şi dotările, partea ştiinţifică, este mult mai mult, dublu, triplu”, a mai spus medicul ieşean.
Medicul a înființat fabrica în 2001, în același an fiind scos pe piață și primul produs care s-a bucurat de un real succes. În toți acești ani au fost patentate și vândute în România și în țările exsovietice 30 de produse, respectiv medicamente, suplimente nutritive și cosmetice.