Medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeș din București, critică protestele din ultimele zile din Capitală, despre care spune că nu sunt o revoltă a populației în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă o chemare „la luptă și vandalism”.
Măsurile restrictive anti-COVID prelungire de autorități au scos de mai multe zile mii de oameni în stradă. Manifestanții scandează mesaje contra obligativității purtării măștii de protecție, a instituirii carantinei în mai multe localități, care aduce mai multe restricții, a închiderii magazinelor de la ora 18.00, dar și împotriva guvernanților și a autorităților care au decis măsurile. Unii manifestanți au ajuns însă la violențe, incendieri și vandalizări, cum s-a întâmplat în noaptea de luni spre marți, la protestul din Piața Unirii, anchetat acum de procurori, care sâmbătă au audiat 25 de persoane și au reținut 18 dintre acestea.
Medicul Emilian Imbri spune că România are nevoie de măsuri ferme de combatere a pandemiei COVID-19, iar cine nu înțelege asta, ar trebui să citească ce scrie în studii despre pandemie sau să se documenteze pe Internet, sfatul fiind adresat în primul rând protestatarilor din București și din alte orașe.
„Ce se întâmplă în stradă este altceva decât protestele împotriva măștii sau a vaccinului. Sunt convocări la luptă, la vandalism. Să ajungi să confunzi virusul cu doctorii! Să faci confuzii atât de grave între pandemie, virus și doctori!”, a declarat Emilian Imbri la Antena 3.
Eu cred că cei care protestează nici nu au citit vreodată vreun studiu. Există nevoia asta imperioasă de a studia. Se poate face și acasă, pe Internet. Nu trebuie să ieși pe stradă ca să ceri studii, a spus Emilian Imbri.
Declarația medicului vine după ce fosta vedetă de televiziune Olivia Steer a postat un mesaj controversat pe Facebook, prin care a chemat oamenii la protest pentru că „morții sunt declarați toți, în mod mincinos, morți de covid, ascunși goi, în saci de plastic și înmormântați, ca animalele, fără slujbă creștinească și fără confirmarea medico-legală a cauzei decesului”, iar „la ATI, pacienții cu Covid mor legați de pat, sufocați, înfometati și însetați, uciși de protocoalele OMS ale morții, cu complicitatea criminală a eroilor din linia întîi, și declarați, apoi, în mod cinic, morți de Covid”.
În primul weekend cu măsuri suplimentare de combatere a pandemiei COVID-19, bucureștenii au ieșit pe străzile Capitalei să protesteze. Pentru a șaptea zi la rând! Oamenii s-au mobilizat pe Internet, folosind rețelele de socializare, ca Facebook, să răspândească mesajul.
Chiar dacă s-au anunțat mii de participanți, la protestul de sâmbătă din Piața Universității au venit mai puțini manifestanți decât în zilele anterioare.