Medicul Gheorghe Burnei, ortoped la Spitalul Marie Curie din București, a fost condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Decizia de condamnare cu suspendare este practic o victorie a apărătorului medicului – cunoscutul avocat Cristian Ene – și a fost luată marți de Curtea de Apel București, iar sentința este definitivă, informează portal.just.ro.
Procurorii îl acuză pe medicul Gheorghe Burnei că, între mai și decembrie 2016, ar fi primit mită 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei de la 22 de părinți ai unora dintre pacienții săi.
Mita ar fi fost primită fie direct, în cazul în care sumele erau mai mici, fie sub formă de donații sau sponsorizări în cazul în care sumele pretinse de acesta erau mai mari.
Cea mai mare sumă cerută de Burnei a fost de 18.000 de lei, bani pe care i-a primit sub formă de donație cu destinația tipăririi unei cărți.
Burnei a fost achitat, însă, pentru acuzația de primire de foloase necuvenite.
Totodată, insntanța i-a redus și numărul de zile de muncă în folosul comunității la jumătate, de la 120 la 60.
Gheorghe Burnei rămâne și cu interdicția de a profesa în sistemul public de sănătate, însă i-a fost redusă perioada de interdicție, de la 5 ani, cum fusese decis în primă instanță, la 2 ani.
În primă instanță, el fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie 2017, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.
Procurorii susţin că există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acţiunile sale intenţionate.
Conform documentelor întocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea acestora „să îl gratifice” cu diverse sume.