Medicul Mihai Craiu, semnal de alarmă referitor la tulpina Omicron: ”Dacă mergem pe același drum este cronica unei nenorociri anunțate”
Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, transmite că îngrijorarea indusă de noua tulpină Omicron a coronavirusului este întemeiată, iar viitorul apropiat se prezintă în culori sumbre, la nivel global.
Mult mai contagioasă decât varianta Delta, potrivit specialiștilor, tulpina Omicron a fost identificată deja în mai multe țări ale lumii, iar Israelul este prima țară care și-a închis granițele, încercând să stopeze acest ”asediu” nemilos.
Mihai Craiu trage un semnal de alarmă, în mediul online, și scrie că acest subiect este foarte important și îngrijorător, pentru întreaga planetă, în timp ce, în România, ”unii au treabă cu petrecerile din minivacanță”, iar oameni ”tulburați” neagă această realitate alarmantă.
”Subiect de îngrijorare global… Unii au treabă cu petrecerile din minivacanță… Alții se uită la cele 2104 cazuri confirmate de COVID-19 în România ieri și răsuflă ușurați, zicând «gata am scăpat»… Alții se uită la știri și văd raportul Reuters cu cele 27.717 cazuri noi diagnosticate, acum 2 zile, în Cehia. Țara care are tot 13 milioane de doze de vaccin administrate până acum, la o populație de 10.7 milioane, adică 55% față de cea din Romania!”, notează medicul pediatru Mihai Craiu.
”În România, încrederea în vocile autorizate prin calificare profesională si prin competență”
Medicul Mihai Craiu formulează și câteva concluzii menite a transmite că poate urma o altă perioadă foarte grea, din punct de vedere medical, iar faptul că – în România – vaccinarea poate fi caracterizată drept ”foarte modestă” nu este îmbucurător.
”O nenorocire anunțată” devine o sintagmă dureroasă, însă reală, conchide Mihai Craiu, iar un nou val al pandemiei va aduce, din păcate, decese care putea fi prevenite.
”Una peste alta situația epidemiologică este într-o evoluție continuă, chiar dacă niște tulburați încă neagă îngrijorătoarea realitate.
Concluziile mele:
- Ce este mai greu abia vine…
- Dintre toți cei aflați la risc în fața SARS-CoV-2, copiii au cel mai mic risc!
- Vaccinarea foarte modestă (circa un sfert) a persoanelor de peste 80 de ani și modestă in general, in România, va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile.
- Încrederea în vocile autorizate prin calificare profesională si prin competență este în scădere în România.
”Dacă mergem pe același drum este cronica unei nenorociri anunțate… Cei care încă mai ezitați, mergeți la vaccinare, acum”, mai scrie medicul pediatru Mihai Craiu în mediul online.
Citește și:
- Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a SARS-CoV-2
- După primul caz confirmat, apar noi suspiciuni de infectare cu varianta Omicron în Europa. 61 de cazuri suspecte pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam și un caz în Germania
- VIDEO | Rafila, despre varianta „Omicron” din Africa de Sud: Se pare că această mutație multiplă la nivelul proteinei spike ar putea să facă ineficient vaccinul