Medicul chirurg Gheorghe Neață, de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, a fost reținut vineri de procurori pentru luare de mită în formă continuată. Chirurgul este acuzat de condiţionarea actului medical, patru plângeri fiind depuse împotriva lui de către pacienţi cărora le-a pretins bani sau bunuri.
În urma percheziţiei care a fost făcută joi dimineaţă, în biroul medicului a fost găsit o adevărată avere.
„În data de 08.07.2021 s-a efectuat o percheziţie domiciliară în cabinetul medicului N.G. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg. -Jiu, fiind găsite sume de bani în valoare totală de peste 71.000 RON, din care 52.200 lei, restul valută (3400 curo şi 350 lire sterline), banii fiind depozitaţi într-un dulap din lemn situat în cabinetul medical. Au mai fost găsite şi numeroase alte bunuri, cum ar fi: băuturi alcoolice, cafea, parfumuri, ţigări“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Procurorul a reţinut că, potrivit declaraţiei de avere, medicul deţine depozite bancare în cuantum de peste 1.400.000 lei.
Anchetatorii au montat microfoane în cabinetul medicului. Acesta rostea în fieczre dimineaţă o rugăciune în care îi cerea ajutorul lui Dumnezeu pentru a-i da mulţi bani şi să fie ferit de procurori:
„Suspectul N.G. ora conştient de activităţile sale ilicite, dovadă fiind şi o rugăciune pe care acesta o spunea în fiecare zi cu voce tare în cabinetul său: „Doamne. Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi, bine lui A ….fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procurori, …!”.
Mai mult decât atât, medicul purta monologuri în care vorbea tot despre mita oferită de pacienţi, rezultând că era obsedat de ban: „Subţire de tot. 4, 5.,6…. Aaa. Bun, mă! Buuun Mi-a dat 5 milioane, hai .. păi da. Şase. Normal, trebuia să fie 6“. Din alt mololog rezultă că medicul era interesat doar de bani: „De pildă, în data de 09.06.2021, la ora 22:45, fiind de gardă, medicului N.G. îi sună telefonul, iar din discuţia pe care o poartă rezultă că este chemat la o urgenţă.
Acesta iese din birou şi la ora 23:00 revine în cabinet, unde poartă cu voce tare următorul monolog: «Daca e speranţă de ceva bănuţi, internez! Dacă nu, nu internez!»“, se mai arată în comunicatul de presă.
Patru denunţuri au fost depuse împotriva medicului, iar procurorii au stabilit că a primit şpăgi de la nouă pacienţi în zece zile.
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus reţinerea preventivă, pentru 24 de ore, a unui medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Municipiul Târgu Jiu, cercetat pentru mai multe infracţiuni de luare de mită. Reţinerea s-a dispus începând cu astăzi, 8 iulie 2021, orele 12:30, până în prezent s-au aprobat în cauză 13 infracţiuni de luare de mită. Iniţial au existat patru denunţuri , patru martori denunţători, care au conturat faptul că medicul chirurg respectiv condiţionează actul medical, pretinzând şi primind sume de bani. Ulterior, potriviţi probatoriului administrat în cauză, s-a stabili că este real ceea ce s-a semnalat iniţial, iar în perioada 6 – 16 iunie 2021, din administrarea parţială a probatoriului administrat, a rezultat că medicul chirurg respectiv a primit sume de bani şi diferite bunuri, de la un număr de nouă persoane“, se arată în comunicatul citat.
Medicul Neaţă a refuzat să facă vreun comentariu. El a fost implicat într-un caz de malpraxis, fiind obligat de instanţa de judecată să plătească despăguburi . În anul 1999, un pacient operat de medicul Neaţă a rămas paralizat pe viaţă. Ion Milconiu a venit la spital şi a fost operat de subocluzie intestinală. Intervenţia a fost făcută de medicul Gheorghe Neaţă. Acesta i-a făcut şi rahianestezia pentru că nu s-a prezentat un medic anestezist. După operaţie, pacientul a rămas paralizat, fiind imobilizat la pat. Medicii legişti au constatat că rahianestezia a fost făcută necorespunzător şi aceasta a fost cauza paraliziei. Ion Milconiu a făcut plângere penală împotriva medicului Neaţă. Medicul chirurg a fost obligat în cele din urmă să-i plătească pacientului despăgubiri de 800 de milioane de lei vechi şi achitarea unei rente viagere de câte trei milioane de lei vechi pe lună.