Medicul neurochirurg Laura Ene spune ce tip de BRÂNZĂ este bună pentru creier. „Este mai sănătoasă decât cea obținută din lapte de vacă”
Românii sunt mari consumatori de brânză, dar nu mulți știu și care tip este bună pentru creier. Medicul neurochirurg Laura Ene a explicat diferențele și ne spune ce fel de brânză să consumăm.
Dacă vrem să fim sănătoși și să avem o minte ageră, trebuie să cunoaștem în amănunt care sunt alimentele potrivite.
Experiment: ce tip de brânză face bine creierului
În România se produc mai multe sortimente de brânză, însă, chiar și așa, țara noastră rămâne cu mult în urma Franței și a Italiei, de exemplu, campioane când vine vorba de tipurile de brânză.
Brânza este o sursă excelentă de proteine, de care organismul nostru are nevoie.
Cercetătorii au tot realizat studii referitoare la consumul de brânz, căutând să afle care sunt efectele asupra organismului, inclusiv a creierului.
Mill Etienne, un reputat neurolog și neurochirurg, a făcut publice rezultatele unei cercetări japoneze asupra impactului brânzei pentru sănătatea omului.
Studiul s-a realizat pe un eșantion de 1200 de persoane, în vârstă de peste 65 de ani. Oamenii de știință au descoperit două sortimente de brânză care contribuie la o memorie mai bună și la o funcție cognitivă mai clară. Este vorba despre brânza feta și cheddar.
Potrivit autorilor studiului, este foarte important ca produsele să nu fie procesate. Brânzeturile tartinabile sunt alimente procesate care pot conține aditivi precum diacetilul, o enzimă utilizată pentru aromă și care are ca efect declinul memoriei și creșterea riscului de boli cerebrovasculare.
Laura Ene: „Brânza feta are un gust ușor astringent”
„Brânza feta are un gust ușor astringent și nu are un înveliș mai gros. Brânza feta tradițională este făcută din lapte de oaie și, dacă acesta este combinat cu cel de capră, laptele de capră nu are voie să fie prezent într-o cantitate mai mare de 30%.
Brânza feta realizată în mod tradițional este mai sănătoasă decât brânza din lapte de vacă întrucât este mai ușor de digerat, are potențial alergic mai mic și generează mai puțină inflamație în organism, ceea ce înseamnă că este o variantă mai bună decât telemeaua de vacă, în special pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză (…)
O cană de brânză feta are 21,3 grame de proteine. Aceasta reprezintă 43% din aportul zilnic de proteine, făcând brânza feta o sursă importantă de proteine. Fiind o brânză bogată în sodiu, dar care conține și grăsimi saturate, brânza feta este recomandată pentru consumul ocazional, nicidecum pentru consumul zilnic”, spune medicul Laura Ene despre consumul de brânză.
CITEȘTE ȘI: