Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit lista alimentelor care trebuie consumate pentru a avea un abdomen plat, dar și pentru a evita balonările și disconfortul abdominal, probleme care afectează din ce în ce mai mulți oameni.
Medicul Mihaela Bilic prezintă dieta FODMAP, un regim alimentar special conceput pentru a reduce balonarea și disconfortul abdominal, care presupune eliminarea carbohidraților care fermentează rapid în intestin și care sunt principalii vinovați pentru aspectul nedorit al abdomenului.
Mai mult, dieta FODMAP este ideală și pentru persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil și care se confruntă cu simptome precum balonare, gaze și dureri abdominale.
„Toată lumea se plânge de balonare, tulburări digestive sau dureri abdominale. Și toată lumea se ferește de carbohidrați- lactoza, fructoza, manitolul, sorbitolul sunt puse pe lista neagră a ingredientelor care ridică probleme și intoleranțe alimentare. Chiar și cei care nu suferă de sindromul de colon iritabil au ajuns să evite carbohidrații care fermentează rapid în intestin de dragul unui abdomen plat/nebalonat”, spune Mihaela Bilic, potrivit retetesivedete.ro.
Pentru a combate problemele acestea, Mihaela Bilic recomandă evitarea anumitor legume precum anghinare, mazăre, sparanghel, broccoli, conopidă, ceapă și praz, dar și fructele bogate în fructoză și polioli, cum ar fi merele, smochinele, cireșele și perele.
În schimb, printre legumele recomandate de medicul nutriționist se numără morcovii, castraveții, fasolea verde, ridichile, spanacul, dovleceii, varza și roșiile. Cât despre fructe… sunt permise portocalele, clementinele, mandarinele, kiwi, strugurii și bananele.
De asemenea, unele brânzeturi, cașcavaluri și laptele fără lactoză sunt și ele permise. În ceea ce privește cerealele, se recomandă produsele pe bază de orez, ovăz și quinoa, în locul celor din grâu, secară sau orz.
Pentru cei care preferă dulcele, există alternative sănătoase precum siropul de arțar și ciocolata neagră, dar mai sunt recomandate nucile, alunele și alimente proteice precum ouă, carne albă și roșie, pește și fructe de mare.
Dieta FODMAP poate fi urmată de oricine suferă de tulburări digestive, fiind special recomandată persoanelor cu sindrom de colon iritabil, fiind potrivită și pentru cei cu boală inflamatorie intestinală, colită ulcerativă, boala Chron, tulburări digestive post-infecțioase, intoleranță la lactoză, fructoză. Probioticele joacă un rol important în timpul acestei diete, menținând echilibrul florei intestinale.
„La orice schimbare de dietă sau când eliminăm anumite produse din alimentație, punem în pericol sănătatea digestivă. Fără fibre și carbohidrați coloniile de bacterii benefice din intestin nu au cu ce se hrăni și vor muri. Echilibrul digestiv și tranzitul intestinal optim depind de o microbiotă bine reprezentată, iar completarea, diversificarea și întărirea ei se face cu suplimente de probiotice”, precizează dr. Mihaela Bilic.