Medicul Octavian Jurma: Anul acesta nu va fi atins numărul de 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză
Medicul Octavian Jurma avertizează că ritmul mediu de vaccinare a scăzut foarte mult sși nu vom atinge în 2021 ținta de 10 milioane de oameni imunizați cu cel puțin o doză. „Acest prag poate fi atins însă doar în 7 ianuarie 2022”, a scris Jurma pe Facebook.
Octavian Jurma spune că ținta de 5 milioane de persoane vaccinate va fi atinsă de abia la sfârșitul lunii iunie.
„Relaxarea inhibă vaccinarea”
„În ciuda escaladării optimismului autorităţilor de la stadiul de fantezie la cel de delir, relaxarea inhibă vaccinarea şi minciuna ostentativă o va inhiba şi mai tare”, susţine Octavian Jurma.
Jurma spune că cei 5 milioane de vaccinați sunt doar simbolici, iar acest număr va fi atins abia în data de 25 iunie 2021, cu prima doză, iar cu a doua doză abia la mijlocul lunii iunie.
„Miza este atingerea în timp util a pragului”
„Adevărata miză este atingerea în timp util (înainte de începerea şcolii în toamnă) a pragului de 10 milioane de persoane vaccinate. Acest nivel de protecţie este minim necesar pentru evitarea unui nou val de infectări şi decese în toamnă.”
Estimările lui Jurma vizează pragul de 10 milioane de oameni vaccinați cu prima doză și spune că numărul va fi atins pe 7 ianuarie 2022, iar cu a doua doză, pe 28 ianuarie 2028.
„Calendarul relaxării va continua accelerat”
„Nu va faceti griji în legătură cu măsurile de îngrădire a libertătii de mişcare a virusului, calendarul relaxării va continua accelerat. Relaxarea, indiferent de situaţia epidemiologică, este singura certitudine politică în perioada următoare, pentru că numărul de infectări va continua sa rămână relativ scăzut în următoarele 2 luni”, mai spune Octavian Jurma.
Epidemiolog român: „Proporția de 43% persoane vaccinate nu generează imunitatea colectivă”
Capitala are aproape 44% persoane vaccinate, dar acest procent nu generează imunitate colectivă, a declarat prof.dr. Emilian Popovici, epidemiolog și vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, SRE. „Procentul este unul promiţător, dar nu este generator al unei imunităţi colective. O imunitate colectivă începe cumva, fragil, să devină funcţională de la 60% şi este total funcţională la 80%”, explică specialistul.