Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, susține că pandemia de COVID-19 se termină în spitale, la ATI și în cimitire, dar oprită definitiv va fi doar prin teste, prin depistarea rapidă a celor infectați. Epidemiologul mai precizează că valul al treilea este mai mare decât precedentul.
Octavian Jurma spune că Marea Britanie ar trebui să reprezinte un exemplu pentru România cu privire la testare și la modul cum gestionează pandemia.
“Uitați-vă la ATI ca să aflați unde a fost pandemia acum trei-patru săptămâni. Este cu o lună după ce a trecut valul, deci nu mai putem face absolut nimic și atunci e foarte important de spus, pandemia se termină în spitale, la ATI și în cimitire, dar nu se oprește acolo. Ea se oprește prin teste, prin depistarea rapidă cu ajutorul testelor. Să nu uităm, Marea Britanie, pe lângă o rată de vaccinare incomparabil mai mare ca noi, testează de 10 ori la suta de mii de locuitori mai mult. Au o campanie foarte intensă de testare, pentru ca să poată izola devreme”, a declarat Octavian Jurma, la B1 TV.
În continuare, Octavian Jurma atrage atenția asupra faptului că acest val este mai mare față de cel precedent, în special din cauza faptului că România a intrat în el având 90% din paturile de la ATI ocupate.
“Faptul că acum avem un platou de teste, asta ne spune că acest val real este mai mare și rata de creștere este chiar mai mare și procentual față de debutul valului doi, și acesta este un lucru de mare îngrijorare pentru că am atras atenția și în alte ocazii că pornim cu un handicap în valul trei, faptul că într-adevăr aveam 50% din capacitate la începutul valului doi liberă, iar acum avem doar 10% – 15% din capacitate. Am intrat cu 90% din paturile ATI ocupate. Pandemia nu poate fi oprită în spital. Doar boala poate fi tratată în spital și noi, dacă confundăm boala de COVID-19 cu pandemia de COVID-19, n-o s-o putem opri foarte ușor. Odată pornită, vedeți cât e de greu de oprit”, a adăugat Octavian Jurma.