Prima pagină » Actualitate » Medicul pneumolog Gilda Popescu, despre medicamentul ieftin care i-ar putea ajuta pe pacienții COVID-19

Medicul pneumolog Gilda Popescu, despre medicamentul ieftin care i-ar putea ajuta pe pacienții COVID-19

Medicul pneumolog Gilda Popescu, despre medicamentul ieftin care i-ar putea ajuta pe pacienții COVID-19

Gilda Popescu, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, susține că a tratat bolnavi infectați cu noul coronavirus încă din vară cu un medicament ieftin, pe care orice român și-l poate permite, destinat celor cu astm. Rezultatele ar fi fantastice, spune doctorița: niciun pacient dintre cei tratați de dr. Gilda Popescu cu medicamentul respectiv nu a ajuns la spital.

„Eu nu am pornit ca să fac un studiu științific. A fost o întâmplare pornită de la cazuri reale – cele de afectare pulmonară. Pacienții cu afecțiuni inflamatori cronice au nevoie de terapie, cel puțin astmaticii, de terapia cu corticosteroizi. Toate ghidurile noastre menționează administrarea corticosteroidului inhalator încă din stadiul precoce al astmului bronșic.

„Așa am pornit eu…”

Și-n bronhopneumopatiile obstructive cronice avem nevoie de acest medicament sub forma de aerosoli, în special când se produc exacerbări, adică o modificare a stării generale, cu toate că acești pacienți sunt tratați cu anumite medicamente care au rol în primul rând bronhodilatator, să adăugăm corticosteroizi. Așa am pornit eu.

La un pacient care avea o bronhopneumopatie obstructivă cronică am semnalat prezența unei suprainfecții de natură virală – nu știam exact. Am făcut testul, pentru că în primul rând în această perioadă te gândeși la infecția cu virusul SARS-CoV-2, și am constat că era deja infectat”, a povestit dr. Gilda Popescu, la Antena3, despre prima persoană pe care a tratat-o cu această schemă proprie de tratament.

Pulmicort, medicamentul salvator?

Specialiștii englezi au concluzionat că PULMICORT, un medicament folosit și la tratarea plămânilor de fumător, poate să reducă cu 90% riscul de tratament de urgență sau de spitalizare a unui bolnav COVID, după un studiu efectuat 28 de zile pe 146 de pacienți.

Voluntarii care au inhalat acest medicament aerosol au scăpat mai repede de febră și au avut mai puține simptome persistente, față de pacienții COVID care au beneficiat de tratamentele obișnuite în cazul bolii, transmite sursa citată.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele