Deputatul USR-PLUS Radu Ciornei, care este de profesie medic-cercetător în microbiologie, imunologie și genetică moleculară, susține că ar trebui să se renunțe la purtarea măștii în aer liber, începând din luna mai, dacă se ating 20 de grade și dacă distanțarea este posibilă.
El mai spune că probabilitatea de a ne infecta este foarte mică atunci când suntem în spațiu deschis, la temperaturi ridicate și pune creșterea cazurilor de COVID din ultima vreme pe redeschiderea școlilor.
Cred că această explozie, încă nu este o explozie, este o creștere a numărului de cazuri, pentru că nu am ajuns încă la cel mai mare număr de cazuri pe care l-am avut din punct de vedere istoric, este din cauza faptului că am redeschis școlile”, a declarat deputatul USR-PLUS la Digi 24.
El consideră că măștile n-ar mai fi necesare în aer liber, dacă se ating 20 de grade și dacă distanțarea este posibilă, pentru că probabilitatea de infecție este mică. Însă atunci când vedem că se aglomerează în jurul nostru, trebuie să scoatem masca din buzunar și să o punem, pentru a ne proteja.
Părerea mea este că trebuie să ne punem masca pe stradă doar în momentul în care distanțarea socială nu mai este posibilă. De exemplu, suntem la o coadă în aer liber, ne cumpărăm pâine sau covrigi sau la o trecere de pietoni și vedem că în jurul nostru nu este 1 metru sau 1 metru și jumătate între persoanele de acolo. Atunci trebuie să scoatem masca din buzunar și să ne-o punem pe față. Însă, în restul situațiilor, când mergem pe stradă de unii singuri, la o distanță suficientă, repet, începând de când temperatura va ajunge la 20 de grade, nu cred că este necesară purtarea măștii”, spune Radu Ciornei.
Radu Ciornei este deputat USR PLUS de Suceava, iar anul trecut, liderul USR Dan Barna anunța că face parte din celula de criză a USR PLUS care căuta „soluții adaptate nevoilor țării noastre” în combaterea epidemiei de coronavirus.
Acum, este membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților și este secretar al Comisiei pentru știință și tehnologie.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, exclude închiderea totală a școlilor din București, deși cazurile noi de COVID-19 au explodat în ultimele zile.
Ministrul a precizat că va lua în calcul închiderea tuturor unităților de învățământ din Capitală în momentul în care se va ajunge la o rată de incidență de 6/1.000.
De altfel, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, la mijlocul acestei săptămâni, că școala nu reprezintă un pericol în evoluția pandemiei de COVID-19, unitățile de învățământ urmând să fie ultimele care se vor închide în scenariul roșu.
Potrivit Digi 24, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU) București ar urma să se întrunească, pe 15 martie, într-o ședință, când va fi pusă în discuție posibilitatea ca școlile din Capitală să se închidă, având în vedere că rata de incidență a ajuns, potrivit ultimului raport prezentat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), la 3.98 la mia de locuitori.