Medicul Tudor Ciuhodaru: O fetiță de 13 ani a ajuns deja la Urgențe din cauza unei petarde. Sfaturile specialistului

Publicat: 29 12. 2022, 16:46
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Medicul Tudor Ciuhodaru le atrage atenția părinților să fie în alertă în această perioadă și să își supravegheze copiii, astfel încât să evite ca aceștia să aibă acces la articole pirotehnice periculoase, cum ar fi petardele.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta spune că o fetiță de doar 13 ani a ajuns deja la Unitatea de Primiri Urgențe de la Iași, fiind rănită la un ochi în urma exploziei unei petarde.

„Atenție părinți și bunici. Voi ştiţi ce pot păţi cei mici de la petarde? O fetiță de doar 13 ani a ajuns deja la urgențe după un traumatism la nivelul ochiului drept”, scrie acesta.

Sfaturile medicului Ciuhodaru

În aceeași postare, medicul atrage atenția că dispozitivele pirotehnice sunt extrem de periculoase, mai ales atunci când sunt folosite în spații închise sau aglomerate sau de către copii sau persoane aflate în stare de ebrietate.

Acesta spune că petardele pot provoca arsuri, plăgi, fracturi deschise, leziuni oculare sau chiar aputații. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei.

Din nefericire, potrivit medicului, leziunile oculare sunt prezente în fiecare an din cauza acestor dispozitive.

În acest context, Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra faptului că legea reglementează clar utilizarea acestor articole pirotehnice.

„Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria «obiecte zburătoare luminoase» şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei.

Aşa că mai bine nu le folosiţi iar dacă nu vă puteţi abţine. Nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor”, mai transmite medicul.

Avertismentul unui medic oftalmolog, legat de pericolul petardelor: „Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”

gandul.ro/actualitate/avertismentul-unui-medic-oftalmolog-legat-de-pericolul-petardelor-toata-noaptea-de-anul-nou-i-am-cusut-ochii-nu-am-mai-putut-salva-nimic-19898615 sunt cele mai frecvente și cele mai grave, mai ales din cauza pocnitorilor, avertizează dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog.

Chiar dacă restricțiile impuse de autorități în ultimii ani au făcut ca numărul cazurilor să mai scadă față de acum zece ani, dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, atrage atenția asupra faptului că pericolul este în continuare cât se poate de real, se arată într-un comunicat de presă.

Vizați sunt atât adulții, cât și copiii.

„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de metal de 8-10 centimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!”, declară medicul.