Medicul Tudor Ciuhodaru: „Vreau ca acest produs să nu ajungă niciodată în farfuriile românilor”
Medicul Tudor Ciuhodaru, care este și europarlamentar, a precizat, miercuri, că porumbul modificat genetic nu ar trebui să ajungă în farfuriile românilor, fiind foarte periculos!
„Vreau ca acest produs să nu ajungă niciodată în farfuriile românilor. Siguranța alimentară trebuie să devină o urgență la nivel european.
Din păcate Comisia Europeană continuă să autorizeze importul de produse alimentare modificate genetic cu risc crescut pentru viața oamenilor și mediu. Noul porumb MZIR098 (SYN-ØØØ98-3) autorizat de Comisie este un pericol pentru sănătatea tuturor.
„Acest porumb fost modificat genetic pentru a conferi toleranță la erbicidele complementare…”
Acest porumb fost modificat genetic pentru a conferi toleranță la erbicidele complementare care conțin glufosinat și pentru a produce două proteine insecticide (toxinele „Bt” sau „Cry”): eCry3.1Ab și mCry3A)”, a scris pe Facebook medicul Tudor Ciuhodaru.
Europarlamentarul român a explicat care sunt motivele pentru care porumbul modificat genetic este foarte periculos!
„Sunt 3 motive clare:
- Glufosinatul este clasificat drept toxic pentru reproducere și este interzis din 2018 în UE.
- Sunt multiple efecte secundare după expunerea la toxinele Bt care pot afecta sistemul imunitar și pot amplifica caracterul alergen al altor proteine cu care intră în contact.
- Regulamentul (CE) nr.1829/2003 prevede că produsele alimentare sau furajele modificate genetic nu trebuie să aibă efecte adverse asupra sănătății oamenilor, animalelor și a mediului dar EFSA nu a solicitat nici acum studii suplimentare.
Sper ca și Comisia Europeană, având în vedere argumentele menționate, să răspundă prompt la solicitarea de a retrage imediat proiectul de decizie de punere în aplicare a autorizației pentru acest produs.
Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată!”, a mai precizat Ciuhodaru.