Procurorii și polițiștii au organizat, marți, o amplă operațiune împotriva infracțiunilor economice. Dosarul poartă numele de „Jupiter” și au loc percheziții în peste 150 de locații din România.
„În data de 28 mai 2024 ne-au fost solicitate de către ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din IGPR o serie de documente pe care le-am pus la dispoziție, manifestând toată transparența și deschiderea pentru cooperarea cu autoritățile.
De altfel, am procedat în mod similar și pe parcursul anului trecut, cu ocazia controalelor Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcției Generale Antifraudă, investigații care s-au finalizat în luna martie a acestui an prin semnalarea unor neconcordanțe pe care le-am remediat, conform legii, si prin plata unei amenzi, astfel că în prezent sunt achitate toate datoriile către statul român.
În legătură cu mențiunea încadrării activității noastre sub incidența OUG 114, precizăm că suntem încadrați cu profilul construcții din anul 2022, așa cum este de altfel toată piața pe acest segment de activitate.
Compania J. Christof E&P Services, parte a grupului internațional Christof Industries, este cel mai mare furnizor de servicii în domeniul oil & gas din Europa de Sud-Est. Suntem prezenți în România din 2009 și avem aproximativ 2200 de angajați.
Ca și companie angrenată în proiecte importante, generator de locuri de muncă și un contributor responsabil la bugetul de stat, ne continuăm activitatea cu profesionalism și cu angajamentul ferm în respectarea legii și a eticii în afaceri”, au transmis reprezentanții J. Christof E & P Services.
Surse judiciare au precizat, pentru GÂNDUL, că una dintre firmele percheziționate marți este J.Christof E&P Services SRL.
Ancheta a scos la iveală că, în decursul a patru ani, cei responsabili de conducerea companiei au manipulat declarațiile fiscale pentru a evita plata impozitelor și contribuțiilor sociale.
Prin prezentarea falsă a activității societății în domeniul construcțiilor, în locul sectorului petrolului și gazelor naturale, aceștia au beneficiat ilegal de scutiri fiscale, cauzând un prejudiciu estimat la aproximativ 12 milioane de lei anual bugetului de stat, spun sursele judiciare.
Mai grav, au fost evidențiate aplicări nelegitime de scutiri fiscale pentru angajații proprii, chiar și atunci când aceștia erau detașați la alte companii fără a îndeplini condițiile legale.
Oamenii legii au ajuns la concluzia că aceste acțiuni nu doar subminează integritatea sistemului fiscal, dar și afectează economia națională.
„Astăzi, 28 mai 2024, Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, coordonează o amplă operațiune de combatere a infracțiunilor economico-financiare și a celor de natură judiciară.
Astfel, polițiștii, sub supravegherea procurorilor de caz, efectuează peste 150 de percheziții domiciliare, în cadrul mai multor acțiuni operative, pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale și protejarea comunității de activitățile ilegale”, conform Poliției Române.
„Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, fals informatic, șantaj, furt calificat și la regimul armelor.
Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.
Persoanele depistate vor fi conduse la audieri, în vederea luării măsurilor legale în fiecare cauză”, adaugă sursa menționată anterior.
Activitățile de marți se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Poliției Române, pentru combaterea infracționalității de orice fel.