Prima pagină » Actualitate » Grevă de avertisment în administrațiile fiscale. Cine rămâne la ghișee în cele două ore de protest

Grevă de avertisment în administrațiile fiscale. Cine rămâne la ghișee în cele două ore de protest

Grevă de avertisment în administrațiile fiscale. Cine rămâne la ghișee în cele două ore de protest

O grevă de avertisment de două ore are loc marți, de la ora 08:00, în administrațiile fiscale din toată țara, dar la protest vor participa doar unii dintre angajați. În timp ce sindicaliștii protestatari vor întrerupe activitatea, unii membri din Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea” vor picheta Ministerul Finanțelor.

La greva de avertisment vor participa doar angajații din Finanțe care sunt membri ai Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la Blocul Național Sindical (BNS).

Între orele 08:00 și 10:00, sindicaliștii protestatari vor suspenda activitatea, dar vor sta la locurile de muncă. Simultan cu greva de avertisment va avea loc, de la ora 09:00, un miting de protest în fața sediului Ministerului Finanțelor.

Președintele Federației „Solidaritatea”, Dorin Modure, spune că s-a ajuns aici pentru că nu au reușit să negocieze cu Guvernul, astfel încât să primească garanții că își vor păstra locurile de muncă și veniturile cel puțin la nivelul actual și că vor avea un statut propriu.

„Din câte știu eu, suntem singura organizație sindicală care marți vom face grevă de avertisment, la nivel național. Deci, marți, între orele 8:00 și 10:00, vor fi în grevă membrii noștri, cei care sunt acum, destul de puțini, fiind o perioadă de concedii.

Între 8:00 și 10:00 va fi greva de avertisment, iar între 09:00 și 10:00, avem pichetarea Ministerului de Finanțe”, a spus, pentru Gândul, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”.

Dorin Modure a precizat că la pichet nu vor fi mulți protestatari, pentru că angajații care sunt în grevă de avertisment nu pot pleca, potrivit legii, din unitățile fiscale în care lucrează, aceștia având dreptul doar să suspende activitatea în cele două ore.

N-am centralizat pe sute, cu siguranță. La minister vom fi câteva zeci, pentru că legea spune că, pe perioada grevei de avertisment, personalul care participă, trebuie să fie în unitate. În fața Ministerului Finanțelor o să fim simbolic, cu câteva zeci de oameni, nu mai mult, și oricum n-am cerut mai mult în protocolul cu Primăria”, a mai spus Dorin Modure.

Posibile cozi la ghișeele administrațiilor fiscale în timpul grevei de avertisment

Contribuabilii trebuie să se aștepte la posibile sincope, dacă merg la ghișee administrațiilor fiscale unde lucrează angajați care sunt membri ai Federației „Solidaritatea”.

„Cu membrii noștri, cu siguranță nu vor vorbi, ci numai cu alții, care nu fac parte din organizația noastră. Nu toți angajații din Ministerul de Finanțe și din ANAF sunt la noi în sindicat, asta e clar”, a precizat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”.

Liderul sindical a spus că, după greva de avertisment, se poate ajunge și la grevă generală, după cel puțin două zile.

„Greva generală din data de 24 august a fost anunțată și de către noi, inițial ca intenție, dar noi nu am făcut demersurile pentru data de 24 neapărat. Conform prevederilor Legii dialogului social, una din condițiile premergătoare grevei generale este greva de avertisment.

Noi facem marți greva de avertisment, urmând ca în viitor să fie luată în discuție și o grevă generală. Dar, trebuie să treacă obligatoriu două zile până la declanșarea grevei propriu-zise și probabil că va trece mai mult”, a spus Dorin Modure.

Înainte de proteste, Federația ”Solidaritatea” a transmis către Guvern, Ministerul Finanțelor și ANAF o adresă cu privire la greva de avertisment și a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul.

Sursa: FSAF Solidaritatea

Grevă de avertisment după două săptămâni de la protestul angajaților din Finanțe

Greva de avertisment a sindicaliștilor din Federația ”Solidaritatea” vine după protestul spontan din 10 august, la care au participat peste 15.000 de angajați din structurile Ministerului de Finanțe din toată ţara, nemulțumiți de prevederile proiectului de Ordonanță de Urgență privind măsurile fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaților din Finanțe, care ar putea afecta peste 22.000 de salariați din sistem, conform sindicaliștilor.

Protestatarii au oprit protestele în 11 august, după ce liderii sindicali au negociat cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și au primit promisiuni că nu vor fi angajați disponibilizați și că se va găsi o soluție în Guvern pentru ca toți salariații care fac aceeași muncă să primească salarii egale.

În urma negocierilor de atunci, de la Ministerul Finanțelor, a fost încheiat un protocol cu sindicaliștii, care prevedea ca punctele convenite la discuții să fie soluționate până pe 22 august.

”A înțeles foarte clar că suntem subdimensionați și foarte mulți dintre colegii noștri sunt epuizați, ba dimpotrivă, trebuie să avem mai mulți angajați la nivelul sistemul instituțional al Ministerului Finanțelor. Acesta a fost unul dintre elementele cele mai importante din tot acest protocol și acesta este și un mesaj pentru colegii noștri, că aceste disponibilizări nu vor exista”, spunea atunci liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor ”Sed Lex”, Vasile Marica.

”L-am anunțat pe domnul ministru că în data de 22 august, dacă nu se ține de acest protocol, vor fi proteste”, preciza Vasile Marica, la finalul discuțiilor de la Ministerul Finanțelor, din 11 august.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și