Medicul Anca Hâncu a vorbit, recent, despre meniul perfect de sărbători, care nu îngraşă.
„Ce putem face este să fim mai moderați până la Crăciun. Să încercăm să mâncăm mai puțin. Ar fi util, astfel încât, să ne pregătim de acele mese îmbelșugate. Cât de îmbelșugate vor fi acele mese depinde de noi. Depinde de pofta noastră de mâncare și mai ales de ceea ce ne propunem. Crăciunul e o sărbătoare a dragostei, a întâlnirilor în familie, a reafirmării tuturor acelor principii frumoase legate de familie și de bucurie.
Trebuie să înţelegem că nu este o sărbătoare a mâncării. De pildă, sarmalele reprezintă un aliment complex, aşadar, le putem mâncăm fără pâine, fără mămăligă. Sarmalele mai pot fi preparate şi la cuptor și atunci sunt mai uscate, mai gustoase și aș recomanda să le lăsăm așa mai degrabă. Totodată, putem mânca o felie de cozonac chiar dimineața. Mai putem gusta după-amiază două prăjiturele sau o altă felie de cozonac. Corpul nostru are aceleași nevoi, nu are nevoi mai mari în perioada Crăciunului. O recomandare ar fi să încercăm ca între mesele de Crăciun să facem plimbări, să mergem pe jos”, a spus medicul, la Antena 3.
„Un aliment sănătos pe care îl putem mânca în această perioadă și care nu ne îngrașă, ba chiar este benefic pentru organism, este piftia. Piftia de curcan este foarte bună. Este un preparat uşor şi dietetic, plin de colagen. Ne ajută articulaţiile. De asemenea, seara putem face o friptură de curcan. Totodată, în sarmale putem pune combinația de curcan, pui, carne de porc. Sfatul meu este să facem produsele mai dietetice, mai ușoare, nu cu foarte multă grăsime, pentru că ne va fi greu să o digerăm”, a mai spus aceasta.
Toate combinațiile acelea de cârnați sau caltaboş, pot fi mâncate dimineața. La prânz, mâncăm sarmale, dar nu mai mâncăm și aperitive.
Să ne aducem aminte totdeauna că a ne îngrășa nu este un semn de prosperitate, este un semn că noi facem ceva împotriva corpului nostru.
„Corpul când se îngrașă nu înseamnă că nu are o stare de bine. Sigur, cu excepția persoanelor cu malnutriție care trebuie să pună niște kilograme în plus. Trebuie să înţelegem că după ce mâncăm nu trebuie să ne simțim rău, nu trebuie să ne simțim obosiți. Dacă ne simțim obosiți după masă, este pentru că am mâncat prea mult.”, a mai precizat medicul Anca Hâncu.
FOTO – Caracter ilustrativ: Gândul