MENIUL perfect pentru Crăciun. Care este cea mai sănătoasă mâncare: e gustoasă și nu îngrașă
Medicul Anca Hâncu a vorbit, recent, despre meniul perfect de sărbători, care nu îngraşă.
„Ce putem face este să fim mai moderați până la Crăciun. Să încercăm să mâncăm mai puțin. Ar fi util, astfel încât, să ne pregătim de acele mese îmbelșugate. Cât de îmbelșugate vor fi acele mese depinde de noi. Depinde de pofta noastră de mâncare și mai ales de ceea ce ne propunem. Crăciunul e o sărbătoare a dragostei, a întâlnirilor în familie, a reafirmării tuturor acelor principii frumoase legate de familie și de bucurie.
Trebuie să înţelegem că nu este o sărbătoare a mâncării. De pildă, sarmalele reprezintă un aliment complex, aşadar, le putem mâncăm fără pâine, fără mămăligă. Sarmalele mai pot fi preparate şi la cuptor și atunci sunt mai uscate, mai gustoase și aș recomanda să le lăsăm așa mai degrabă. Totodată, putem mânca o felie de cozonac chiar dimineața. Mai putem gusta după-amiază două prăjiturele sau o altă felie de cozonac. Corpul nostru are aceleași nevoi, nu are nevoi mai mari în perioada Crăciunului. O recomandare ar fi să încercăm ca între mesele de Crăciun să facem plimbări, să mergem pe jos”, a spus medicul, la Antena 3.
Masa de Crăciun: legume
- preparaţi legumele cât mai puţin posibil. Nu le supracoaceţi sau prăjiţi;
- alegeţi mai degrabă o salată, decât legume coapte în grăsime;
- folosiţi condimente şi ierburi pentru a aroma legumele, nu unt sau sosuri;
- preparaţi legumele pe aburi, mai degrabă decât prin fierbere – vor fi mai sănătoase şi mai gustoase;
- evitaţi şunca şi salamul în salate;
- legumele la grătar sunt delicioase;
- cartofii la cuptor pot fi acoperiţi cu sos de iaurt sau brânză slabă, în loc de unt.
„Un aliment sănătos pe care îl putem mânca în această perioadă și care nu ne îngrașă, ba chiar este benefic pentru organism, este piftia. Piftia de curcan este foarte bună. Este un preparat uşor şi dietetic, plin de colagen. Ne ajută articulaţiile. De asemenea, seara putem face o friptură de curcan. Totodată, în sarmale putem pune combinația de curcan, pui, carne de porc. Sfatul meu este să facem produsele mai dietetice, mai ușoare, nu cu foarte multă grăsime, pentru că ne va fi greu să o digerăm”, a mai spus aceasta.
Masa de Crăciun: totul cu măsură
- testul celor 10 minute: durează câteva minute până când stomacul transmite către creier semnalul că e sătul;
- NU vă așezați înfometați la masă;
- evitați alcoolul pe stomacul gol;
- NU faceți cumpărăturile pe stomacul gol;
- mic dejun sănătos: începeți-vă ziua cu un mic dejun sănătos;
- mișcare;
- păstrați distanța: stați cât mai departe de masa pe care sunt așezate toate bunătățile. Astfel, tentația va fi mai mică.
Toate combinațiile acelea de cârnați sau caltaboş, pot fi mâncate dimineața. La prânz, mâncăm sarmale, dar nu mai mâncăm și aperitive.
Să ne aducem aminte totdeauna că a ne îngrășa nu este un semn de prosperitate, este un semn că noi facem ceva împotriva corpului nostru.
Masa de Crăciun: carnea
- eliminaţi pe cât posibil grăsimea din carne înainte de gătit;
- serviţi preparate de peşte proaspăt sau fructe de mare în loc friptura de carne roşie;
- ungeţi carnea cu suc de lămâie;
- în cazul în care este posibil gătiţi carnea la grătar sau rotisor, mai degrabă decât prăjită;
- dacă faceţi friptură de porc, îndepărtaţi tot şoricul şi grăsimea înainte de preparare.
„Corpul când se îngrașă nu înseamnă că nu are o stare de bine. Sigur, cu excepția persoanelor cu malnutriție care trebuie să pună niște kilograme în plus. Trebuie să înţelegem că după ce mâncăm nu trebuie să ne simțim rău, nu trebuie să ne simțim obosiți. Dacă ne simțim obosiți după masă, este pentru că am mâncat prea mult.”, a mai precizat medicul Anca Hâncu.
Masa de Crăciun: deserturi
- alegeţi un platou de fructe sau salată de fructe proaspete;
- evitaţi deserturile cu crustă, cum ar fi plăcintele cu brânză;
- amestecurile de fructe cu iaurt, chiar congelate, sunt o alegere delicioasă;
- îngheţata din fructe poate reprezenta un final minunat la orice masă;
- faceţi un tort cu fructe pasate, în loc de ulei sau unt;
- în locul unui singur ou, încercaţi să utilizaţi două albuşuri de ou;
- utilizaţi fructe proaspete sau cremă de brânză pentru a orna tortul, mai degrabă decât ciocolată sau bezea.
FOTO – Caracter ilustrativ: Gândul