Prima pagină » Actualitate » Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei: o chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct

Guvernul României a aprobat normele de aplicare pentru masă caldă în școli, în anul școlar 2022-2023. Proiectul, denumit în continuare pilot, deși se află în al 7-lea an de derulare, a fost extins la 350 de școli, dar până acum a fost  publică doar lista cu 300 de școli.

O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct reprezintă meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei.

În normele de aplicare, aprobate de Guvern la două săptămâni de la începerea școlii, nu se precizează și de când ar putea primi elevii pachetul alimentar, totul depinzând de licitații, scrie edupedu.ro.

De altfel, în fiecare an, normele de aplicare ale programului pilot au fost adoptate după începutul școlii, ceea ce duce la suspendarea dreptului la masă caldă pentru copiii incluși în proiect.

Cadrul legal precede organizării licitațiilor și apoi a mesei propriu-zise, chestiuni care pot dura între 30 și 90 de zile. Abia după publicarea normelor în Monitorul Oficial pot începe procedurile de licitație.

Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul Educației „să aleagă școlile care au cu adevărat nevoie de acest program”, dar nu se precizează de când pot primi elevii masa caldă, .

Un pachet alimentar conține:

  • produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
  • produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
    legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Bugetul alocat programului nu s-a schimbat, deși numărul școlilor a crescut, la fel și tariful unui meniu zilnic pentru un elev la 15 lei, de la 10 lei (tarif stabilit în 2018-n.r.).

Astfel, un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering.

Acolo unde nu există această posibilitate există opțiunea sanvișurilor ambalate după norme standard.

„Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și
pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, potrivit hotărârii de Guvern.

Meniul pe care îl pot avea copii, recomandări avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică:

  • Ciorbă de legume;
  • Supă de pui cu legume;
  • Ciorbă de văcuță cu legume;
  • Legume cu piept de pui la grătar;
  • Mâncare de mazăre cu piept de pui;
  • Pilaf cu legume și ficăței de pui;
  • Piure de morcov cu grătar de pui;
  • Piure de cartofi cu piept de curcan;
  • Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
  • Ghiveci de legume cu pui;
  • Orez cu legume și pui la tava;
  • Sufleu de broccoli cu brânză;
  • Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
  • Tocană de legume cu orez brun;
  • Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
  • Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
  • Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
  • Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
  • Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
  • Macaroane cu brânză;
  • Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
  • Quinoa cu legume;
  • Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
  • Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
  • Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele