„Mersul cu Urâții” este un obicei străvechi care se practică doar în comuna Caraula din județul Dolj. Această tradiție are rolul de a lunga spiritele rele și marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.
Gazdele îi primesc bucuroase și se lasă lovite de aceștia cu bâtele pentru a fi ocolite de necazuri tot anul. Îi servesc cu cozonac și vin și apoi se prind cu Urâții în horă.
Tinerii care au păzit fântânile în noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion se costumează cât mai înfricoșător, „se fac urâți”, cum spune datina, și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.
În drumul lor, „Urâții” opresc și mașini și trecători. Nu le dau drumul până când nu se asigură că au îndepărtat relele și necazurile de peste an. Sunt însă și persoane care nu cunosc obiceiul și se supără.
Chiar și așa, „Mersul cu Urâții” este o tradiție din străbuni, iar localnicii din comuna Caraula continuă să o păstreze și să o transmită mai departe tinerelor generații.
Autoritățile nu vor să renunțe niciodată la tradiție.
„În fiecare an, fii satului vedeți și dumneavoastră echipați frumos sa alunge spiritele rele. De fiecare dată a și avut efect, la noi răul nu mai vine în localitatea noastră”, spune primarul Titel Păun.
Tradiția este veche de peste 50 de ani.