Romancierul și omul de cultură Dinu Săraru a murit la vârsta de 92 de ani. Fiica sa, Alexandra a postat un mesaj emoționant în urmă cu două zile pe rețelele de socializare.
În mesaj, aceasta își ruga tatăl să facă un pact cu Dumnezeu și să-și revină.
„Tată, te iubesc mai presus de viață mea, te rog, fă un pact cu Dumnezeu și revino-ți, peste o zi este aniversarea mea și mi-ai face cel mai frumos cadou din lume. Comand și aripioare cu miere, așa cum îți plac! Te rog, te rog, mă rog”, a scris Alexandra Săraru pe pagina sa de Facebook.
Dinu Săraru a murit sâmbătă, 2 martie, la Spitalul Universitar din București, la vârsta de 92 de ani.
Nu se știe cu certitudine unde va fi înmormântat, însă în timpul vieții a stăruit pe lângă Arhiepiscopia Râmnicului să obțină acceptul pentru a-și dormi somnul de veci în curtea casei de Slătioara, județul Vâlcea. Acolo, ar fi amenajat două morminte pentru el și soția sa. Tot în curtea locuinței ar fi construit și o capelă.
Dinu Săraru și-ar fi lăsat proprietatea Mănăstirii Horezu.
Familia i-a fost alături marelui scriitor până în ultimele clipe.
Într-un comunicat al familiei s-a anunțat vestea tragică.
„Cu profundă durere, familia Săraru anunță trecerea la cele veșnice a scriitorului Dinu Săraru, titan al culturii românești, artist al cuvântului scris, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie. Dispariția sa simbolizează sfârșitul unei ere, lăsând unui gol imens în inimile noastre, dar și în cultura națională.
Dinu Săraru a fost un om de o generozitate și căldură rar întâlnite și un scriitor și publicist de excepție, încurajând permanent tinerii colegi de breaslă, oferind fără rezerve sprijinul și sfaturile sale. Talentul său scriitoricesc unic, ancorat în lumea reală, dragostea profundă față de universul autentic al satului românesc au inspirat generații întregi de scriitori, jurnaliști și cititori.
Constructor vizionar de instituții teatrale și manager dedicat artiștilor, Dinu Săraru și -a pus amprenta asupra a destinului artistic al mai multor generații de artiști.
Contribuțiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute și onorate cu numeroase distincții, printre care Medalia și Ordinul „Meritul Cultural”, titlul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” și Premiul Național al Ministerului Culturii.
Prin operele sale, scriitorul Dinu Săraru a adus în prim-plan valorile românești, lumea satului, îmbogățind patrimoniul național, omagiind țăranul român și înălțând spiritul uman”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI:
Mircea Badea, după moartea lui Dinu Săraru: „Eu cred că a dispărut încă o lume”