Prima pagină » Actualitate » Mesajul lui Marian Godină, după tragediile de pe șosele: „E nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”

Mesajul lui Marian Godină, după tragediile de pe șosele: „E nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”

Mesajul lui Marian Godină, după tragediile de pe șosele: „E nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”

Celebrul polițist de la Rutieră, Marian Godină, a scris pe blogul său despre numărul mare de accidente din ultimele zile și este de părere că românii pot fi civilizați doar cu bâta.   

„Din păcate, nu e zi în care să nu citești măcar o știre despre un accident rutier grav petrecut pe drumurile României.

Ca fost polițist rutier, după aproape unsprezece ani petrecuți doar în stradă, pot spune că mă pricep cât de cât în domeniul ăsta. Cunosc foarte bine cauzele din statistici, cunosc scuzele șoferilor, modul în care acționează Poliția Rutieră și felul în care încearcă să combată și să prevină producerea de accidente. Pot afirma cu tărie că, pe lângă hazard, numărul accidentelor rutiere are legătură cu numărul de sancțiuni aplicate de poliție. Și am să vă dau un exemplu banal, dar, zic eu, foarte bun”, a scris Marian Godină pe blogul său.

„Suntem în topul țărilor la numărul de accidente rutiere în care își pierd viața oameni”

Acesta explică ce ar trebui făcut pentru a se reduce numărul de accidente.

„Paradoxal, suntem în topul țărilor la numărul de accidente rutiere în care își pierd viața oameni, in timp ce avem una dintre cele mai blânde legislații.

Dar ce credeți că gândesc parlamentarii noștri să facă, dorind probabil să reducă numărul accidentelor?

Poate nu știți, dar există un proiect de lege, având că inițiatori deputați și senatori AUR, PSD, PNL, USR-PLUS (ordinea e aleatorie, puteți citi cum doriți), prin care, s-au gândit aceștia că ar trebui ca radarele din România să fie montate doar pe mașini de poliție inscripționate și aflate la loc vizibil (…)

Am mai spus asta de câteva ori, cei care își doresc să știe unde se află Poliția, sunt, de fapt, mult mai interesați să știe unde NU E Poliția, pentru a putea merge cum vor ei. În România, avem adevărate carnagii pe drumuri, iar o călătorie cu mașina a ajuns să fie o loterie. Scapi cu viață sau nu, iar asta, din păcate, nu depinde doar de felul în care conduci tu”, scrie Marian Godină.

„Ne place sau nu, prevenția nu funcționează la noi, nu suntem astfel concepuți”

„Ne place sau nu, prevenția nu funcționează la noi, nu suntem astfel concepuți. De fapt, cred că nicăieri nu au fost responsabilizați șoferii prin prevenție. In Germania nu te previne nimeni să mergi frumos, dar știi că dacă nu o faci, vei scoate bani frumoși din buzunar, de cele mai multe ori fără să intri in contact cu vreun polițist (…)

Pentru a civiliza șoferii și a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circulă regulamentar, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie. Metaforic vorbind, desigur. Deși polițiștii sunt in deficit numeric, o legislație puternică ar putea face ca numărul accidentelor să scadă dramatic. Frumos e că pentru asta nu e nevoie de bani, ca pentru autostrăzi. Se poate face doar din pix, de către parlamentari, așa cum au inițiat proiectul cu interzicerea radarelor”, a mai scris Marian Godină.

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele

Citește și