Patriarhul României a transmis un mesaj de compasiune pentru victimele tragediei de la Constanța. Șapte pacienți și-au pierdut viața în urma unui incendiu devastator produs în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a transmis condoleanțe familiilor celor decedați în tragedia de vineri de la Constanța.
„Am aflat cu multă durere despre noua tragedie survenită într-unul dintre spitalele din România, tragedie provocată de incendiul din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța în cursul zilei de vineri, 1 octombrie 2021, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 7 pacienți. În aceste momente de adâncă suferință și tulburare, ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele celor decedaţi în lumina, pacea şi iubirea lui Hristos cel răstignit şi înviat”, a transmis PF Daniel, potrivit Agenției de știri a Patriarhiei Române, Basilica.
„De asemenea, adresăm un părintesc mesaj de condoleanţe familiilor, rudelor și prietenilor celor ce au murit, precum şi întregului personal medical care, în această perioadă, se luptă cu pandemia în condiţii deosebit de grele”, se arată în mesajul Patriarhului BOR.
În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Procurorul de caz din dosarul incendiului de la Constanța, Sadîc Zafer, a declarat vineri că deja au fost audiaţi câţiva dintre pacienţii care au asistat la tragedie, iar cercetarea la faţa locului este în plină desfăşurare. Toate cele şapte victime care și-au pierdut viața au fost identificate.
Premierul Florin Cîțu l-a demis vineri pe șeful Agenției Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), dr. Vlad-Teodor Berbecar, în urma incendiului, și i-a solicitat primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, demiterea managerului instituției medicale, Stela Halichidis, dat fiind faptul că spitalul se află în subordinea Primăriei Constanța.
În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un TIR ATI de la Spitalul Victor Babeș din București s-a defectat (3 morți).
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța fusese inclus pe lista unităților sanitare cu probleme în privința dotărilor pentru avertizarea incendiilor și a instalațiilor electrice, în raportul elaborat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma controalelor demarate după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.