Premierul Nicolae Ciucă a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Centenarului Încoronării. Printre altele, el a făcut apel la unitate în atingerea obiectivelor României, printre care aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE.
„Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârșit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanți ai autorităților centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimiși speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu și la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, orașul Încoronării”, se arată în mesaj.
Potrivit acestuia, rememorarea evenimentelor și omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă și o condiție esențială pentru păstrarea nealterată a identității și conștiinței naționale.
„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toți actorii responsabili de a fi uniți în jurul marilor obiective pe care statul român și le-a setatȘ: finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE. Sunt parte a unui proiect pe care avem obligația să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forțele politice și energiile pentru a realiza aceste deziderate și a oferi cetățenilor săi stabilitate, instituții performante, progres”, susține Nicolae Ciucă.
Premierul spune că nu întâmplător, la o sută de ani de la Încoronare, în Alba Iulia a fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană.
Născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, fostă prințesă a Marii Britanii și Irlandei, a doua regină a României era o prezență elegantă și plină de rafinament.
De altfel, Regina Maria avea un parfum preferat, care a dispărut de pe piață după moartea sa. Este vorba de „Mon Boudoir”, produs de casa de parfumuri Houbigant din Paris.
Nota de bază a parfumului mirosea a flori de violete, preferatele Reginei, a iris, dar avea și subtile note de patchouli și santal.
Acum, celebra aromă preferată de Regina Maria a fost relansată, iar locuitorii din Alba Iulia au putut admira celebrul parfum, sâmbătă, la Palatul Principilor.
Parfumul original a fost creat de legendarul parfumier Robert Bienaime și a fost lansat în 1919, iar în 1938, dupa moartea Reginei s-a decis retragerea lui de pe piață din respect pentru Alteța Sa, aceasta fiind și imaginea oficială a produselor „Mon Boudoir”.
Considerată „cea mai frumoasă regină a Europei”, Regina Maria a devenit imaginea colecției de pomade, pudră, apă de colonie și parfum, toate sub același nume: „Mon Boudoir”, în 1922.
Sticluța originală a parfumului Reginei Maria poate fi văzută la Muzeul Parfumului, situat în București pe Calea Dorobantilor 172, intrarea fiind liberă, scrie reginamaria.org.