Mesajul președintelui Kassym-Jomart Tokayev către națiune: ”O nouă etapă politică în istoria Kazahstanului”

Mesajul președintelui Kassym-Jomart Tokayev către națiune: ”O nouă etapă politică în istoria Kazahstanului”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului

Un alt mesaj prezidențial deschide o nouă etapă politică fundamentală în istoria Kazahstanului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev – adresându-se poporului kazah – stabilește, astfel, standarde calitativ diferite pentru sistemul de putere din țară, fiind vorba despre cea mai mare transparență în adoptarea deciziilor politice importante, reînnoire constantă și concurență deschisă.

Consilierul de stat Erlan Karin, notează că decizia președintelui Kassym-Jomart Tokayev de a face public întregul program electoral ”este un pas fără precedent pentru practica politică a Kazahstanului”.

Lansarea întregului ciclu electoral este condiționată de necesitatea unei reporniri radicale a sistemului nostru politic și este pe deplin în concordanță cu rațiunea reformei constituționale susținută de majoritatea cetățenilor la referendumul din iunie.

Desfășurarea alegerilor prezidențiale urmate de alegerea deputaților Mazhilis (camera inferioară a Parlamentului) și maslikhats (organismele reprezentative locale) va permite concentrarea pe soluționarea sarcinilor urgente și strategice privind dezvoltarea socio-economică a țării. Cu alte cuvinte, ritmul acumulat de modernizare a țării nu va fi perturbat”, scrie Erlan Karin, potrivit astanatimes.com.

”Eliminarea riscurilor monopolizării puterii și întărirea principiilor de bază ale democrației”

Tensiunile geostrategice în creștere și turbulențele din economia mondială sunt un factor puternic în favoarea organizării unor alegeri anticipate în Kazahstan.

Imprevizibilitatea dinamicii proceselor mondiale multiplică riscurile, mai notează consilierul de stat Erlan Karin, ”și provocările există nu numai pentru statele individuale, ci pentru regiuni întregi”.

”O altă inițiativă centrală a discursului de ieri (n.red. – vineri, 2 septembrie) este propunerea șefului statului de a limita mandatul prezidențial la un singur mandat de șapte ani, fără drept de realegere.

Această propunere este o decizie atent analizată, care – dacă este aprobată de Parlament – va determina viitorul sistemului politic al Kazahstanului”, precizează Erlan Karin.

”În acest caz, alegerea unei persoane ca președinte pentru un singur mandat de șapte ani este o inovație politică, care acum nu are precedent în împrejurimile apropiate și îndepărtate ale Kazahstanului. Norma unei președinții unice vizează în primul rând stabilizarea pe termen lung a sistemului politic, eliminarea riscurilor monopolizării puterii și întărirea principiilor de bază ale democrației

Erlan Karin

”O republică prezidențială cu un echilibru optim de putere”

Inițiativa privind un singur mandat prezidențial este o progresie logică a pașilor deja făcuți pentru a se îndepărta, în sfârși,t de modelul super-prezidențial. Printre acestea se numără lipsa de partizanat a șefului statului kazah, interdicția ca rudele acestuia să dețină funcții în agenții guvernamentale și companii de stat și redistribuirea unor puteri prezidențiale în favoarea altor instituții ale puterii.

Introducerea unui singur mandat prezidențial închide astfel procesul de instituționalizare a unei republici prezidențiale cu un echilibru optim de putere.

”Inițiativa de a organiza alegeri anticipate pentru Mazhilis și Maslikhats, în prima jumătate a anului viitor, vine tot din rațiunea programului de modernizare politică.

Alegerile în circumscripțiile cu mandat unic în cadrul unui sistem electoral mixt – care este în curs de implementare – vor deveni un factor important în îmbunătățirea culturii politice din țară și un instrument puternic de articulare a intereselor cetățenilor la nivel local”, menționează Erlan Karin în anliza sa.

”Legislația electorală va funcționa în curând după noile reguli. Procedura de înregistrare a partidelor politice va fi simplificată, ceea ce contribuie deja la apariția de noi partide, de noi politicieni și la creșterea concurenței politice. Și această tendință este ireversibilă, iar odată cu aprofundarea modernizării politice nu va face decât să crească

”Președinte puternic – Parlament influent – Guvern responsabil”

Reînnoirea organelor reprezentative ale puterii, noile principii ale formării Mazhilis și maslikhats sunt strâns legate de transformarea cuprinzătoare a ”verticalei executive” – Guvernul și Akimats (administrația), apreciază Erlan Karin.

”În viitor, guvernul va include nu numai reprezentanți ai partidului care a câștigat cele mai multe voturi, ci și reprezentanți ai altor partide parlamentare.

În general, toate inițiativele politice prezentate în discurs umplu cuprinzător cu conținut real formula cheie a națiunii noastre – «Președinte puternic – Parlament influent – Guvern responsabil”.

Noua reformă dă un nou început ciclului electoral, care va permite repornirea întregului sistem politic»”, încheie consilierul de stat Erlan Karin analiza sa despre mesajul transmis de președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare