Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Eroilor: „Modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare” (FOTO-VIDEO)

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Eroilor: „Modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare” (FOTO-VIDEO)
Președintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I (FOTO: Alexandra Pandrea)
Publicat: 10/06/2021, 16:17
Actualizat: 10/06/2021, 16:26

Președintele Klaus Iohannis a participat, joi, de la ora 12.00, la ceremonia de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde a ținut și un discurs.

„Suntem astăzi, împreună, aici, pentru a celebra Ziua Eroilor noștri, odată cu sărbătoarea Înălțării Domnului, un moment cu profunde semnificații spirituale. Cu acest prilej, aducem piosul nostru omagiu jertfei tuturor eroilor români care, de-a lungul veacurilor, și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă, pentru pământul românesc, pentru apărarea țării și întregirea neamului, pentru libertate, dreptate și democrație. Prin devotamentul și jertfa lor neprețuită au fost apărate integritatea și libertatea țării și s-a afirmat demnitatea națională a României”, a declarat Klaus Iohannis în alocuțiunea sa cu ocazia „Zilei Eroilor”, care s-a desfășurat la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I din Capitală.

Șeful statului afirmă că eroii neamului nostru au fost și continuă să fie adevărate simboluri ale abnegației, ale curajului și ale simțului datoriei.

„Lăsând în urma lor lecția dăruirii de sine pentru idealul de a servi patria, ei constituie modele demne de urmat pentru tinerele generații și cele viitoare. Cea mai de preț moștenire este exemplul lor de credință în idealurile naționale, de tărie și patriotism. Valorile și principiile care le-au călăuzit destinul ne rămân și nouă repere de responsabilitate pentru a lăsa urmașilor noștri o Românie dezvoltată, ai cărei cetățeni trăiesc în unitate, prosperitate și solidaritate, o țară demnă și pe deplin integrată în comunitatea statelor libere și democratice”, a adăugat Iohannis.

Totodată, șeful statului arată că România are în prezent o Armată modernă, capabilă să își îndeplinească misiunile conform angajamentelor asumate, alături de aliații din cadrul NATO și împreună cu statele europene.

„România este în prezent un veritabil furnizor de securitate în regiunea Mării Negre, un aliat și un partener credibil și puternic în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în relația cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii. Aducem astăzi un omagiu și militarilor români căzuți la datorie în teatrele de operații din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, precum și în misiunile derulate sub egida organizațiilor internaționale la care România este parte. Ei au luptat pentru a apăra interesele ţării noastre, demonstrând fermitatea angajamentelor României față de aliații şi partenerii săi externi şi faţă de valorile democraţiei. Lecția de devotament, altruism, patriotism și spirit de sacrificiu pe care o reprezintă jertfa eroilor neamului românesc trebuie să ne inspire pe toți, să ne apropie mai mult de valorile pe care este clădită România modernă: unitate, democrație, prosperitate și solidaritate”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a amintit și de personalul medical care și-a pierdut viața în această pandemia de COVID-19.

„Avem datoria de a menține vie memoria Eroilor Neamului și de a arăta că am înțeles sensul luptei și jertfei lor supreme. Recunoștință veșnică eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei, pe lângă momentul religios „Ecleziastul” și recitarea poemului „Nu-l uitați”, de Nichita Stănescu, veterani de război, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, precum și reprezentanți ai conducerii MApN au rostit nume ale eroilor români, iar în semn de respect și prețuire, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au survolat Parcul Carol I din sectorul 4 al Capitalei.

La ceremonie au participat, printre alții, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu și ministrul Apărării Naționale (MApN), Nicolae Ciucă, alături de vicepremierul Dan Barna și Primarul Capitalei, Nicușor Dan.

De altfel, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a desfășurat joi, 10 iunie, în marile garnizoane din țară, precum și la mausoleele eroilor și la cimitirele și parcelele de onoare, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor, în cadrul cărora au fost rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni executate în teatrele de operații.

Printre locațiile importante unde au fost organizate astfel de ceremonii se numără: Monumentul Centenarului Independenței de la Calafat (în memoria eroilor căzuți în Războiul de Independență), Mausoleele de la Mărăști, Mărășești și Oituz – în județul Vrancea și de la Comana, județul Giurgiu (dedicate eroilor din Primul Război Mondial), Monumentele Ostașului Român de la Carei și de la Satu Mare – jud. Satu Mare, Monumentele Eroilor de la Păuliș – jud. Arad și de la Oarba de Mureș – jud. Mureș (care comemorează jertfa ostașilor căzuți în Al Doilea Război Mondial).

Premierul Florin Cîțu, mesaj de Ziua Eroilor pentru soldații căzuți în lupte: „Au pierit reprezentând România cu mult curaj și înalt profesionalism”

Premierul Florin Cîţu i-a omagiat joi, printr-un mesaj postat pe Facebook, pe „eroii poporului român căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României ori în misiuni desfășurate în teatrele de operații”.

„Marcată ca în fiecare an într-o zi importantă din calendarul sărbătorilor creștin-ortodoxe, praznicul Înălțării Domnului, Ziua Eroilor simbolizează recunoștința pentru toți cei care de-a lungul timpului au apărat țara chiar și cu prețul vieții, au luptat pentru credința strămoșească, pentru dreptate, libertate și, în istoria recentă,„ în diferite misiuni desfășurate alături de partenerii noștri internaționali”, este mesajul premierului Florin Cîțu”, este mesajul premierului, scris pe rețeaua de socializare.


CITEȘTE ȘI:


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un producător chinez de automobile lansează un vehicul în Italia, cu planuri de a se...
×