Meserii căutate și bine plătite. Unde poți câștiga peste 3.000 de lei, fără să ai facultate
Românii pot câștiga peste 3.000 de lei, în mână, chiar dacă nu au studii superioare care să îi ajute să se angajeze în postul de specialitate. Sunt meserii foarte căutate pe piațî, pentru care se plătesc salarii consistente, peste minimum pe economie, precum cele de dispecer, frizer, bucătar, vopsitor auto sau maistru.
Salariul minim lunar net depășește 3.000 de lei pentru câteva meserii pentru care nu e nevoie ca angajații să fie absolvenți de facultate.
Locuri de muncă foarte căutate
Dispecerii sunt în topul căutărilor celor mai mulţi angajatori din ţară, respectiv firmele de transport care caută personal pentru a lucra în trei schimburi. Nu este nevoie de studii superioare, limbi străine. O altă meserie căutată este cea de vopsitor auto, care pot câștiga şi de trei ori mai mult în străinătate. Media salarială peste astfel de poziţii este de 3.300 de lei net pe lună, conform datelor din Salario, citate de DC News.
Și maiștrii sunt la mare căutare, mai ales în construcții sau în industrie. Ei pot câștiga în mână peste salariul minim, respectiv în medie 3.400 de lei. „Un candidat care dorește să obțină un job de maistru, de regulă, trebuie să aibă studii medii în domeniul tehnic. Cel mai frecvent companiile care caută astfel de persoane activează în industria construcțiilor, auto sau producție, iar salariile oferite variază în funcție de experiența anterioară de lucru, dar și de amploarea proiectului pe care urmează să-l gestioneze”, conform sursei citate.
Și un angajat ca bucătar poate câştiga foarte bine dacă evoluează și intră pe segmentul restaurantelor selecte.
Tot pentru persoanele care își permit cheltuieli mai mari, pentru înfrumusețare, meseria de frizer/ hairstylist este bine plătită, în funcție de salon și de zona în care este amplasat, iar studiile sunt irelevante. Şi ca frizer angajat poţi câştiga frumos peste 3.000 de lei. La fel, și meseria de barman/ barista se poate face fără studii superioare, iar nivelul salarial la care poți ajunge poate fi destul de mare, potrivit susei citate.
Care sunt profesioniștii cel mai bine plătiți
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.095 lei, începând cu 1 ianuarie 2022, iar salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de de 2.550 lei.
Câştigul salarial mediu brut pe economie a fost 6.327 lei şi cel net 3.879 lei, în luna decembrie 2021, conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, în buletinul lunar privind evoluția pieței forței de muncă.
Mai concret, în luna decembrie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a sărit de pragul de 6.000 de lei – respectiv 6.327 lei, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2021.
În mod similar, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.879 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 234 lei (+6,4%).
Angajații din domeniul tehnologiei informației au fost detronați în această lună de pe primul loc în topul celor mai mari salarii. Astfel, potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (10.534 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.922 lei). Cei care au prestat activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice au avut un salariu net de 9.094 lei .
Potrivit specialiștiilor INS, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Dacă este însă calculat în raport cu rata inflației, care a crescut în acest interval, undicele câştigului salarial real a fost 99,1% pentru luna decembrie 2021 față de aceeaşi perioadă a anului precedent.