Meteorologii au emis cod roșu de ninsori, lapoviţă şi ploi îngheţate! Zonele în care vremea rea se va dezlănțui

Publicat: 16 01. 2024, 15:47
Actualizat: 17 01. 2024, 11:17
Fotografie cu caracter ilustrativ

Meteorologii au emis cod roșu de ninsori, ger și viscol în mai multe ţări din Europa, în zilele următoare.

Astfel, meteorologii au emis o avertizare cod roşu de ninsori, lapoviţă şi ploi îngheţate în Germania, iar în Franţa, Elveţia şi Luxembourg au fost emise avertizări de cod portocaliu.  În Austria, Belgia şi Olanda au fost emise avertizări de tip cod galben de vreme rea.

Din cauza vremii cumplite, transporturile rutiere şi aeriene vor fi afectate, ploaie înghețată fiind unul dintre cele mai dificile fenomene meteorologice.

Ce este ploaia înghețată?

Ploia înghețată se formează din cauză că în straturile înalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transformă imediat în gheaţă. Astfel, în urma ploii îngheţate se formează o crustă subţire de gheaţă.

În anul 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul României s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi, potrivit stirileprotv.ro.

Avertizare meteo de vreme rea și în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni o informare meteorologică de vreme rea pentru toată țara, valabilă până marți, la ora 18:00, timp în care vor fi ninsori și vânt puternic, iar în unele zone se va depune polei.

„Din punct de vedere termic, vorbim de temperaturi pozitive ziua, astfel încât astăzi și mâine contăm pe temperaturi de până la 7…8 grade, cu valori de 13 grade joi, la mijlocul săptămânii.

Începând de vineri însă, în jumătatea nordică a țării, valorile de temperaturi vor scădea semnificativ, cel mult până la 6 grade, în timp ce în sud, inclusiv în Capitală, vor mai fi posibile valori de 10…11 grade Celsius”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena3.

Vântul va avea intensificări în special la munte, în zona montană înaltă, unde rafalele pot depăși 60-80 de km/h, viscolind zăpada, dar și în zonele mai joase de relief, la viteze de 45-60 km pe oră.