Prima pagină » Actualitate » Metoda care face ravagii printre utilizatori: Cum poți fi „furat” pe telefon

Metoda care face ravagii printre utilizatori: Cum poți fi „furat” pe telefon

Metoda care face ravagii printre utilizatori: Cum poți fi „furat” pe telefon
Metoda care face ravagii printre utilizatori: Cum poți „furat” pe telefon / Foto: Pixabay.com

Sistemele de operare și aplicațiile telefoanelor neactualizate le dau hackerilor posibilitatea de a vă sustrage date de pe dispozitive și de a accesa, crea sau șterge documente.

„Toate versiunile de Google Android neactualizate din 6 noiembrie 2021 sunt vulnerabile pentru că permit instalarea de la distanță a unor programe de spionaj prin care pot vizualiza, modifica sau șterge datele”, spune Daniel Buştean, specialist cyber-security.

Principalele vizate sunt entitățile guvernamentale și de afaceri. Motiv pentru care specialiștii recomandă actualizarea sistemelor și instalarea aplicațiilor doar de la furnizori de încredere.

„Cel mai important este să nu vizitați link-uri suspecte, chiar daca sunt venite din partea unor persoane de încredere”, spune specialistul, potrivit antena3.ro.

De asemenea, hackerii se folosesc de o vulnerabilitate a pachetului Office, ce permite instalarea virușilor. Atacatorii virtuali au făcut publică modul în care exploatează telefoanele victimelor.

Cum se desfășoară „furtul”

Un exemplu clasic: primiți de la o mare companie o ofertă. În timp ce dumneavoastră citiți termenii colaborării, virusul se instalează în fundal, iar hackerul capătă acces la dispozitivul dumneavoastră.

Astfel, poate instala programe de control de la distanță ce pot activa camera web, microfonul, pot accesa/șterge documente.

Cum ne putem feri de hackeri

Putem asigura o securitate pentru dispozitivele noastre dacă actualizăm de urgență sistemul, nu deschidem e-mail-urile suspicioase, iar dacă bănuiți că un fișier poate fi infectate, scanați imediat dispozitivul cu un antivirus.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele