Microcredite și MEGA-FRAUDĂ. Lyudmila Putina-Ocheretnaya, fosta soție a lui Putin, în „famiglia” afaceriștilor ruși cu proprietăți în Occident

Publicat: 19 07. 2024, 10:00

O parte semnificativă a rușilor care se înrolează pentru a lupta pe frontul din Ucraina este compusă din bărbați copleșiți de datorii din cauza microcreditelor pe care le-au contractat și nu animați de dorința de a-și servi țara din patriotism, la care președintele Putin face de multe ori referire. În astfel de condiții financiare precare, pentru a-și achita datoriile, aceștia recurg la ultima soluție, respectiv serviciul militar în prima linie, cu toate riscurile.

O investigație jurnalistă a The Insider a descoperit că principalul beneficiar al celei mai mari organizații de microfinanțare din Rusia – Aleksandr Dunaev Jr. – stă în Spania și supraveghează operațiunile de pe teritoriul Rusiei din străinătate.

  • Capitalul de investiție inițial pentru această schemă financiară a venit, probabil, de la tatăl său, care este încă dat în urmărire pentru rolul esențial pe care l-ar fi avut într-o „deturnare imobiliară de mare profil”, care implica și un coleg de clasă al lui Vladimir Putin – Anatoly Shesteryuk– un caz numit de jurnaliști „escrocheria secolului”.
  • Lyudmila Putina-Ocheretnaya, fosta soție a lui Putin, deține și ea proprietăți în Spania, fiind implicată tot în afacerea profitabilă cu microcredite.

În timp ce guvernul Rusiei trage unele semnale de alarmă cu privire la pragul de creditare pentru credite de consum în creștere, organizația de microfinanțare co-deținută de Lyudmila Putina-Ocheretnaya a înregistrat profituri în creștere cu 66% într-un singur an.

Colegii lui Putin, plasați la vârful „piramidei” financiare

Mulți dintre colegii lui Vladimir Putin au cariere remarcabile, cu o rată de success uriașă. Alexander Bastrykin conduce Comisia de investigație, în timp ce Irina Podnosova este președintele Curții Supreme.

Viktor Khmarin nu deține el însuși funcții înalte, dar fiul său conduce compania de stat RusHydro, dintre cele mai mari companii producătoare de energie din Rusia. Oamenii de afaceri Nikolai Egorov și Ilgam Ragimov au fost răsplătiți pentru că au asigurat viața de lux a familiei lui Putin, notează The Insider.

Un alt coleg de clasă al lui Putin – Anatoly Shesteryuk – a primit și el o funcție influentă, dar a pierdut-o din cauza unui scandal de corupție. Shesteryuk, care a absolvit Universitatea din Leningrad, în anul 1975, alături de viitorul președinte al Rusiei, duce acum o viață ceva mai modestă și este profesor la Departamentul de Dreptul Mediului și Funciar din cadrul Universității de Stat din Moscova.

Anatoly Shesteryuk | Sursa foto – The Insider

Cum a scăpat Shesteryuk în dosarul „escrocheria secolului” din Rusia și cine ar fi fost ”creierul” afacerii

Shesteryuk locuiește în complexul rezidențial White Swan, notează The Insider, poziționat chiar lângă locul său de muncă. Apartamentul de 204 metri pătrați este evaluat la aproximativ 150 de milioane de ruble (1,7 milioane de dolari), dar Shesteryuk își petrece mare parte din timpul liber într-o clădire din complexul rezidențial „cu circuit închis” Novaya Opaliha.

În trecut, în calitate de șef al Departamentului Teritorial Rosimushchestvo din Moscova, Shesteryuk era responsabil de toate bunurile imobiliare ale capitalei Rusiei și avea acces la proprietățile incluse pe lista monumentelor istorice.

  • Când Vladimir Putin a câștigat al treilea mandat prezidențial, în anul 2012, Shesteryuk era cât pe ce să ajungă în închisoare.
  • A fost reținut de agenți ai Direcției Principale pentru Securitate Economică și Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei și ai Direcției Anticorupție „K” a Serviciului de Securitate Economică al FSB.
  • Acuzat de fraudă, el a fost reținut inițial într-un centru de arest preventiv, dar ulterior a fost eliberat pe propria răspundere.

Între timp, dosarul penal împotriva lui Shesteryuk, numit de presă „escrocheria secolului”, și-a pierdut treptat din avântul inițial și, în cele din urmă, a dispărut. La un moment dat, acest dosar părea să aibă potențialul de a deveni unul dintre cele mai importante cazuri din istoria recentă a Rusiei, scriu jurnaliștii de la The Insider.

Shesteryuk a scăpat de responsabilitate, nu a mai fost acuzat și s-a metamorfozat în martor

Pe scurt, schema care implica furtul proprietăților de stat a vizat transferul de clădiri de stat din Moscova către anumite întreprinderi unitare de stat federale, controlate de o grupare infracțională.

Aceste întreprinderi au acționat ca garanți pentru împrumuturile fictive pe care diverse SRL-uri le-au luat de la o bancă aflată în înțelegere cu escrocii. Imobilele a fost apoi vândute cumpărătorilor privați la prețuri avantajoase.

  • Printre aceste imobile din „schemă” s-au numărat 28 de monumente de arhitectură din centrul Moscovei, inclusiv ansamblul Rogozhskaya Yamskaya Sloboda, din secolul al XIX-lea, casa Dolgorukov, de la mijlocul secolului al XVIII-lea și moșia Snegirev, de la începutul secolului al XIX-lea.
  • În plus, Întreprinderile Unitare de Stat Federal dețineau active precum un complex de tipografii din 1936 și Biserica Sfinților Supremi Apostoli Petru și Pavel din Yasenevo.
  • Mai multe conace istorice au fost furate de colegul de clasă al lui Putin și de complicii săi, anchetatorii estimând pierderile statului la peste 2 miliarde de ruble (23 de milioane de dolari).

Cu toate acestea, Shesteryuk a scăpat de responsabilitate. În loc să fie acuzat, colegul lui Vladimir Putin a fost poziționat ca martor. El a susținut că a fost indus în eroare de propriul său asistent și că s-a „înșelat sincer”.

Se presupune, totuși, că mintea din spatele întregii combinații ar fi fost omul de afaceri Aleksandr (Alexander) Dunaev, care a fugit și nu a mai putut fi descoperit.

Dunaev are un fiu, pe nume Aleksandr, care a fost educat în Marea Britanie, la Universitatea din Warwick și King’s College din Londra. În 2012, în mijlocul scandalului care se desfășoară în jurul „escrocheriei secolului” orchestrată de tatăl său, Dunaev Jr. a fondat prima organizație de microfinanțare online din Rusia, MoneyMan.

Parte a grupului IDF Eurasia de mărci care oferă rușilor „tehnologii financiare în domeniul creditării”, MoneyMan se numără printre liderii industriei de microcredite din țară.

Alexandr Dunaev Jr.

Aleksandr Dunaev Jr. deține imobiliare de lux în Barcelona

Între timp, principalul beneficiar al celei mai mari organizații de microfinanțare din Rusia rezidă în Europa: Alexandr Dunaev Jr. deține imobiliare de lux în Barcelona.

Potrivit informațiilor din registrul imobiliar spaniol, obținute de The Insider, Dunaev și soția sa dețin un apartament de 161 de metri pătrați și o vilă de 536 de metri pătrați achiziționate anul trecut. Valoarea combinată a proprietăților lor din Barcelona totalizează aproximativ 4 milioane de euro.

În plus, Dunaev Jr. își supraveghează operațiunile de microfinanțare din Spania. Mai multe dintre companiile sale, inclusiv ID Finance Investments, sunt înregistrate acolo.

Sursa – The Insider

Fosta soție a lui Putin, Lyudmila Ocheretnaya, profită și ea de industria de microfinanțare

Câștigurile CarMoney, o companie în care Ocheretnaya – Prima Doamnă a Rusiei între 2012–2014 – deține acțiuni, au crescut cu 66% în ultimul an.

Ocheretnaya deține și două apartamente de lux în Malaga.

Lyudmila Putina-Ocheretnaya | Sursa – Wikipedia

În timp ce datoriile rușilor obișnuiți față de operațiunile de microfinanțare ating cote record, asigurând fluxul continuu pe conducta de soldați „voluntari” care luptă în Ucraina, beneficiarii acestei afaceri continuă să se bucure de clima însorită – și statul de drept instituțional — în țări occidentale precum Spania.

Potrivit The Insider, guvernul rus pare să nu aibă nicio intenție să reglementeze practicile organizațiilor de microfinanțare care exacerbează vulnerabilitățile economice ale rușilor, chiar dacă beneficiarii lor continuă să-și cheltuiască profiturile în Occidentul presupus a fi, așa cum susține Kremlinul, de fiecare dată, decadent.


CITEȘTE ȘI:

TRAGEDIA „MH 17”. La 10 ani de la doborârea aeronavei Malaysia Airlines, rudele victimelor așteaptă răspunsuri: „Încă luptăm pentru dreptate”

„Moarte regimului”, grafitti și poezii. Adolescenții care se opun Războiului lui Putin în Ucraina, CONDAMNAȚI la ani grei de închisoare

„Trompeta” Moscovei de la Rossiya 1 amenință, din nou, Europa. Evgheni Popov: „Trei RACHETE sunt suficiente” / Bucureștiul, pe harta țintelor

VASELE-FANTOMĂ ale lui Putin. „Flota din umbră” a Rusiei sfidează sancțiunile, iar veniturile din petrol ale Moscovei au crescut cu 41% în 2024