Microsoft: O firmă privată israeliană a ajutat guvernele să spioneze politicieni, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului

Microsoft: O firmă privată israeliană a ajutat guvernele să spioneze politicieni, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului
Publicat: 16/07/2021, 13:30

O firmă israeliană de piraterie a ajutat clienții guvernamentali să spioneze peste 100 de victime din întreaga lume, inclusiv politicieni, dizidenți, activiști pentru drepturile omului, lucrători ai ambasadei și jurnaliști, potrivit unui raport Microsoft.

Firma, care poartă numele de Candiru, face parte dintr-o industrie în plină expansiune a companiilor de spyware în mare parte nereglementate care vând tehnologie de spionaj serviciilor de informații guvernamentale și agențiilor de aplicare a legii – adesea cu înregistrări discutabile privind drepturile omului.

Candiru a vândut probabil instrumente de spionaj guvernelor din Orientul Mijlociu și Asia, potrivit grupului de cercetare a securității cibernetice Citizen Lab, care a identificat persoanele vizate de software-ul rău intenționat de la Candiru și a ajutat Microsoft să întocmească raportul său. Guvernele respective folosesc apoi instrumentele de spionaj în mod independent, potrivit Washingtonpost.

Raportul vine pe fondul îngrijorării în creștere cu privire la proliferarea armelor cibernetice limitate odată la o mână de națiuni care acum sunt din ce în ce mai răspândite. Pe lângă faptul că ajută regimurile autoritare să spioneze disidenții și adversarii, această creștere a permis un val de piraterie criminală, inclusiv campanii de ransomware care au perturbat aprovizionarea cu petrol și producția de carne din SUA.

Microsoft face parte dintr-un grup de firme mari de tehnologie care critică din ce în ce mai mult industria spyware și solicită guvernelor să își reglementeze produsele prin interdicții de export și alte măsuri. Ca parte a investigației sale, Microsoft a remediat erori majore pe care Candiru le-a folosit pentru a-i spiona pe utilizatori.

„O lume în care companiile din sectorul privat produc și vând arme cibernetice este mai periculoasă pentru consumatori, întreprinderi de toate dimensiunile și guverne”, a declarat Cristin Goodwin, directorul general al Unității de securitate digitală a Microsoft, într-o postare pe blog.

Citește și: Corporațiile Americii se bat pe banii Pentagonului. Cum a pierdut Microsoft un contract de 10 miliarde de dolari

Cercetătorii Citizen Lab au identificat ținte ale programelor spyware Candiru din întreaga lume, sugerând că guvernele folosesc instrumentul pentru a viza  cetățenii și criticii care trăiesc în afara granițelor lor. Grupul, care are sediul la Școala Munk a Universității din Toronto, a găsit victime în Israel și teritoriile palestiniene, Iran, Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia și Singapore.

Capacitățile complete ale instrumentelor de spionaj Candiru nu sunt clare, dar probabil permit utilizatorilor să să fure datele victimelor, să le urmărească locația și să spioneze prin microfoane și camere, a spus Scott-Railton. Instrumentele au fost eficiente atât împotriva computerelor Windows și Mac, cât și a smartphone-urilor iPhone și Android.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, site-uri web false care se mascau drept mass-media internațională, organizații pentru drepturile omului și alte grupuri legitime care au fost folosite pentru a livra spyware Candiru. Printre acestea s-au numărat site-uri false care păreau afiliate mișcării Black Lives Matter și site-uri legate de egalitatea de gen.

WhatsApp a dat în judecată cea mai proeminentă companie de spyware

Cel mai semnificativ răspuns tehnologic a venit în 2019, când WhatsApp a dat în judecată cea mai proeminentă companie de spyware, o altă firmă israeliană numită NSO, în instanța federală americană. Afiliatul Facebook a susținut că NSO a acționat ilegal ajutând guvernele să pirateze sute de clienți, inclusiv jurnaliști, lucrători în domeniul drepturilor omului și femei, care au fost vizate de atacuri online.

Microsoft a depus un scurt document de susținere a poziției WhatsApp în acest caz, care încă își desfășoară activitatea prin sistemul juridic. Un instrument de supraveghere al ONS a fost, de asemenea, implicat în spionarea scriitorului care contribuia la Washington Post, Jamal Khashoggi, înainte de a fi ucis de oameni afiliați serviciilor de securitate din Arabia Saudită în 2018.

Se știe mult mai puțin despre activitățile companiei Candiru. Aceasta a păstrat un nivel ridicat de secretizare, inclusiv prin schimbarea denumirii sale oficiale de patru ori în cei șase ani de funcționare, conform unui raport al Citizen Lab. Compania este numită oficial Saito Tech acum, deși este încă cunoscută sub numele de Candiru, se arată în raport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la geografie, logică, filosofie, sociologie și psihologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Compania care a creat bateria cu autonomie de UN MILION de kilometri!!!
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Cultura care îi umple de bani pe români. Se poate face o avere frumoasă
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Totul despre începutul relației dintre Tavi Clonda și Gabriela Cristea: "Nu aveam niciun plan de...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Danny Masterson, de la Hollywood la închisoare
×