2024 este un an atipic în agricultură. Datorită temperaturilor mai degrabă meridionale, decât temperate, fermierii au început sa planteze cartofi, în câmp, cu o lună mai devreme. Este și cazul altor culturi. Asta însemnă că de Sărbătorile Pascale ortodoxe, care pică pe 5 mai, am putea asezona mielul de 20 de kilograme cu „barabule vechi” 2024. Anul trecut primii cartofi din Dolj au ajuns pe piață pe la jumătatea lunii martie, dar din solarii!
Vremea de primăvară din ianuarie i-a scos scoate pe legumicultori în câmp. În Dolj deja se cultivă cartofi timpurii, deși, de regulă, la sfârsitul lui martie era rândul acestei culturi. Oamenii spun că în urmă cu 20 de ani sau chiar acum 40-50 de ani acest lucru era imposibil, pentru că pământul era acoperit de zăpadă și gheață în această perioadă a lunii februarie.
De două zile și pe toate câmpurile din Călărași vezi zeci de fermieri care cultivă cartofii extratimpurii. Niciodată nu au ieșit în câmp în această perioadă, pentru că în anii trecuți pământul era înghețat.
– Nu s-a plantat niciodată în România în timpul ăsta și nici acum, doar la solarii.
-Ați riscat?
-Noi suntem învățați sa muncim, că am muncit.. Cine muncește are. Ce nu-mi convine mie, ca producător, este că prețul de la mine pleacă mic, iar dumneavoastră, la oraș, luați mai mare, spune Ion Badea, un fermier.
În anii trecuți, cartofii ar fi stat în pământ ca în congelator. Oamenii spun că în ultima treime de veac s-au produs schimbări climatice despre care au învățat că se produc în sute sau chiar în mii de ani.
La un hectar cultivat cu cartofi extratimpurii, producția ar urma să fie de 25 de tone. În Călărași sunt 300 de fermieri care cultiva cartofi. Marfa ajunge în Polonia, acolo unde au contracte de mai bine de 10 ani.
Citiți și: Imaginea e virală! Cu cât și-a vândut un român CARTOFII, în piață, de Black Friday
Cu cât se vinde un kilogram de cartofi noi în piețele din București. Prețul e HALUCINANT