Mihai Covaliu, scrisoare de PROTEST către Federaţia Internaţională de Gimnastică, în cazul Sabrinei Voinea. Filmarea ce contrazice arbitrii

Publicat: 06/08/2024, 14:08
Actualizat: 06/08/2024, 14:14

Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a trimis, luni, o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică pentru reanalizarea contestaţiei exerciţiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca. O filmare difuzată de canalul american NBC arată că românca nu a pășit în afara liniei la exercițiul la sol, greșeală pentru care a fost depunctată. 

Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a trimis trimis, luni, o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, în care solicită reanalizarea contestaţiei exerciţiului la sol al Sabrinei Voinea Maneca.

De asemenea, înregistrările video, difuzate de postul NBC, arată că Sabrina Voinea Maneca nu a călcat linia solului în timpul exercițiului.

”În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneţi reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuţiei exerciţiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024. Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internaţional Olimpic şi întreaga mişcare sportivă mondială o acordă sportivului. Modul de apreciere a punctajului acordat şi refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestaţiei depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaţionale dar în special afectează sportivul periclitând chiar sănătatea mentală a acestuia. Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internaţional, declaraţia publică a acesteia de a renunţa la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare şi comunicare a deciziei finale. Politica echilibrată şi obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluţionarea justa a cazului prezentat. Cu deosebit respect, Mihai Covaliu”, se arată în scrisorea trimisă de Covaliu, conform COSR.Ana Bărbosu

Sabrina Voinea a făcut o contestație pentru a-i fi modificată nota de 13.700, după ce a fost depunctată de arbitrii, pe motiv că ar fi călcat linia covorului, în timpul exercițiului la sol. Arbitrii au respins, însă, contestația gimnastei românce.

Gimnasta Ana Bărbosu, care, inițial, luase medalia de bronz, a fost plasată în afara podiumului, după ce arbitrii au admis contestația americancei Jordann Chiles.

Antrenoarea și mama Sabrinei, Camelia Voinea a declarat în această dimineață că Federația Română de Gimnastică nu a luat încă măsuri în acest caz și a precizat că va face sesizare la TAS. Mama Sabrinei Voinea a precizat că are dovezi ce contrazic argumentele arbitrelor, potrivit cărora românca ar fi ieșit de pe covor cu călcâiul.

Dacă nu ar fi fost penalizată, Sabrina Voinea ar fi obținut nota 13.800 și ar fi intrat în posesia bronzului olimpic. Antrenoarea și mama Sabrinei a declarat că se va adresa Tribunalului de Arbitraj sportiv.

„Vi se pare cumva că a ieșit din covor Sabrina? Exclus… Mă voi adresa TAS-ului pentru nedreptatea creată. Este normal ca FRG să nu apere drepturile Sabrinei?
Dacă va face FRG vreo plângere este strict pentru zecimea Sabrinei furată, nicidecum contestarea notei altei sportive, nu ai voie să contești nota altei sportive.
Eu am depus contestația pentru zecimea nedreptății Sabrinei, nu a fost luată în calcul, ea clar era pe podium înaintea celor două gimnaste. Nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecimea, restul, să fim foarte clari, și-au primit nota pentru ceea ce au făcut.
Am probe clare și voi merge până în pânzele albe, încă odată spun, nedreptatea a fost făcută doar la Sabrina cu zecime furată, restul au primit nota reală, de acum înainte voi spune tot și toate nedreptățile prin care trec și am trecut, mă voi adresa departe, e țara lui Papură Vodă.
Unde trăim? Vreau să văd ce face FRG pentru nedreptatea Sabrinei. Aici spun punct și voi lupta până la final, sunt multe de spus… Mulțumim vouă și tuturor românilor pentru care am concurat cu onoare pentru sprijin.
Dacă ar fi fost medalie v-o dedicam vouă, noi iubim românii și țara în care trăim! Să auzim de bine!”, a scris Camelia Voinea, într-un nou mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Nadia Comăneci, despre DEFAVORIZAREA gimnastelor din România: „Încă încerc să înțeleg ce s-a întâmplat acolo”

Premierul Marcel Ciolacu: Am decis să NU particip la ceremonia de închidere a Olimpiadei de la Paris, după situația scandaloasă de la gimnastică

Decizie radicală în lotul feminin de GIMNASTICĂ. Mama Sabrinei Voinea a anunțat retragerea definitivă a fiicei sale din acest sport

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Român găsit înecat, legat de mâini și de picioare, într-un canal din Bruxelles. Poliția cere...
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere...
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la...
„Nu e cine știe ce, dar măcar e scump”. Experiența unui turist la un restaurant...
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru...
Cum arată Ileana Lazariuc acum, la 42 de ani, și ce aliment mănâncă în fiecare...
14 județe intră sub avertizare de cod galben și portocaliu de ploi și vijelii. Zonele...
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
Decizie de ultim moment la înmormântarea lui Nicu Covaci! De ce nu vrea familia să...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
De ce se moare, de fapt, pe E85? Cine e de vină?
Nadia Comăneci a cerut explicaţii arbitrilor după finala de la proba de sol de la...
A fost descoperit IMPOSIBILUL! Este mai veche decât ÎNSUȘI Universul
Mașinile au interzis. Măsura intră în vigoare de mâine, 7 August
Nuntă mare în lumea interlopă, peste 200 de invitați periculoși. Ghenosu, nășit de Dan Bursuc
„Ți-a făcut chestia asta?” Maria le-a dezvăluit fetelor ce s-a întâmplat, de fapt, între ea...
A fost prins Diavolul, cel mai căutat fugar! Lucra ca polițist când a comis teribila...
Monica Tatoiu, mare jucătoare de cărți în tinerețe! „Poker jucam pe dezbrăcate. Am jucat și...
Impresara lui Nicu Covaci, adevărul despre înmormântarea marelui artist: ”Nu s-a pus problema vreodată de...
BANCUL ZILEI. O blondă cade în Nil. Când se vede înconjurată de crocodili, zice: -...
O filmare uimitoare arată cum un cimpanzeu rostește cuvinte umane