Medicul Mihai Craiu afirmă că există semne alarmante cu privire la problemele post-COVID. Specialistul spune că unii dintre cei care au avut boala nu pot să se vindece total nici după o perioadă îndelungată de timp.
„Realmente îngrijorătoare nu sunt enormitățile, mediatizate intens, ce aparțin unor confrați confuzi sau care urmăresc altă agendă decât sănătatea pacienților (nu comentez deoarece există un for abilitat să examineze aceste derapaje verbale) ci efectul cumulat al contagiozității crescute a tulpinii Kent (mutația britanică B1.1.7), cu fenomenul de COVID-fatigue (oamenii au obosit să mai tot fie în defensivă, ducând o viață frustrantă, plină de restricții) și cu amatorismele mioritice (nu numai în sistemul medical există „persoane ce tind să ocupe locul în care pot să iși manifeste cel mai deplin incompetența” – zicea una din legile lui Murphy).
Și ca să fie tabloul complet este din ce în ce mai clar că unii pacienți ce au avut maladia COVID-19 nu se vindecă total pe o durată foarte lungă de timp.
Acest studiu, ce a urmărit până la 9 luni de la boala inițială, câteva sute de bolnavi, arată ca unul din trei bolnavi are o problemă de sănătate care afectează calitatea vieții. Persistența tulburărilor de miros sau gust e „floare la ureche”. Unii pacienți abia merg, având mereu o stare marcată de oboseală sau mintea „încețoșată”.
Imaginați-vă că 300.000 de români au nevoie de îngrijiri indelungate în famile. Nu în secțiile ATI supra-aglomerate… La ritmul actual apar zilnic in țara noastră peste 2000 de astfel de bolnavi ce vor avea long-COVID. Vor avea o viață chinuită, în tot anul 2021. Probabil își vor pierde serviciul și speranța. Un tablou întunecat se prefigurează. Oare asta vrem??”, scrie medicul Mihai Craiu pe Facebook.