Mihai, fratele lui Radu și Alexandru Mazăre, mărturii despre moartea mamei: „Pur și simplu i s-au epuizat toate resursele psihice și organice, anatomice, și organismul dânsei a cedat”
Mihai, fratele lui Radu și Alexandru Mazăre, a declarat, sâmbătă, la trei zile de la decesul mamei lor, că organismul ei „pur și simplu a cedat”, după trei ani de supărare din cauza situației lui Radu Mazăre și la scurt timp de la condamnarea și încarcerarea celui de-al doilea fiu.
Gabriela Victoria Mazăre, a decedat, la vîrsta de 81 de ani, în urmă cu trei zile, în urma unui infract, la puțin timp după ce fratele lui Radu Mazare, Alexandru, a fost și el condamnat definitiv, apoi încarcerat.
„Mama suferea de mult de ce s-a întâmplat cu Radu, care e de 3 ani în detenție, și de data asta nu a mai făcut față, nu a rezistat. Pur și simplu i s-au epuizat toate resursele psihice și organice, anatomice, și organismul dânsei a cedat. Legat de sentința celui de-al doilea frate, nu știu dacă e relevant ce a spus dânsa. A reacționat și ea ca orice mamă”, a declarat Mihai Mazăre, în exclusivitate la Realitatea Plus.
Înmormântarea mamei celor trei are loc luni, iar fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fratele său, fost parlamentar PSD, Alexandru Mazăre, care execută pedepse privative de liberate, așteaptă decizia Administrației Naționale a Penitenciarelor, căreia i-a cerut învoire din penitenciare pentru a merge la ceremonia funerară.
Fratele lui Radu Mazăre, Alexandru Mazăre, a fost condamnat definitiv, marți, la 3 ani de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Sentința a fost dată în dosarul ce vizează cartierul Henri Coandă din Constanța și a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova.
În cazul fostului primar PSD al Constanței, judecătorii au decis încetarea procesului penal. În prezent, Radu Mazăre se află la închisoare, în prezent la Penitenciarul Jilava, după ce a fost condamnat pentru 9 ani în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia.
„În ce îl privește pe fratele meu (Alexandru – n.r.), nu vreau sa comentez decizia instanței. Pe fond, era achitat cum fapta nu exista și s-a trezit la apel la condamnare cu executare. Ne-a luat prin susprindere decizia. O discrepanță prea mare. O respectăm (decizia – n.r.). El e deja în penitenciar. Mergem mai departe”, a spus el.
Mihai Mazăre a precizat că obținuse de o oră certificatul de deces al mamei, care urma să fie trimis la penitenciarele Jilava și Rahova, împreună cu o copie pentru certificarea autencitității.
„Am depus și cererile pentru prezentarea fraților mei (…). Se va face o comisie de analiză luni, vor anliza situația și vor decide dacă pot sau nu participa (la înmormântare – n.r.). Din ce am discutat cu avocații, există premisele (să accepte cererile de ieșire din închisoare pentru a participa la înmormântare – n.r.) Cred ca vor participa”, a afirmat Mihai Mazăre.
Referitor la fratele său, Radu, acesta a spus că a vorbit cu el chiar sâmbătă, cu un sfert de oră înainte de intervenția tv, precizând, în context, că, pentru orice om, durerea pierderii mamei „este imensă și foarte intensă”.
„Am discutat (cu Radu Mazăre – n.r.) și despre fratele, Alexandru. E o situație nouă și foarte grea. El e mai sensibil și suntem îngrijorați. Radu a depășit momentele grele. S-a obișnuit cu situația. Și-a făcut o rutină: muncește, își vede de treaba lui și privește cu speranță la ziua când se va elibera”, a spus Mihai Mazăre.
„Când lucrurile s-au schimbat, sigur că și-a mod și el comportamentul. Acum este un om mult diferit. Este un tip mult mai calm, cu o dinamică mult mai mică, inițiative mai puține. Nu îl mai interesează ce se întâmplă în viața publică și viața politică. Nu mai vrea sa aibă de-aface absolut deloc. S-a retras în viața în viața lui privată”, a explicat fratele fostului primar al Constanței, conform sursei citate.
Care e procedura
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va analiza dacă va aproba lui Radu Mazare și lui Alexandru Mazare participarea la înmormântarea mamei lor. Cererile fraților Mazăre vor fi analizate în regim de urgență de o comisie specială care se întrunește pentru astfel de cazuri, potrivit infomațiilor Gândul.
Potrivit Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, „persoanele condamnate sunt informate de către administrația penitenciarului cu privire la boala gravă sau decesul soțului, soției sau al concubinului, concubinei, precum și al unei rude apropiate, în cel mai scurt timp de la luarea la cunoștință, de către administrația penitenciarului, despre evenimentul produs”.
Aceași lege prevede dreptul la învoire a condamnatului pentru motive umanitare, pe o durată de cel mult 10 zile. „Învoirea din motive umanitare se poate acorda pentru participarea persoanei internate la înhumarea unui membru de familie, a oricărei persoane cu care are puternice legături afective, pentru soluționarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum și în caz de calamitate”, arată legea.