Prima pagină » Actualitate » Mihai Tudose, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: ”Sinucidere asistată și anunțată”

Mihai Tudose, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: ”Sinucidere asistată și anunțată”

Mihai Tudose, despre Planul Național de Redresare și Reziliență: ”Sinucidere asistată și anunțată”

Potrivit informațiilor prezentate pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor europene, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, aducând României ”perspectiva modernizării și a schimbărilor profunde așteptate de societatea civilă, mediul de afaceri și sectorul public din România”.

Cu un total alocat de 30,44 mld. euro (prețuri 2018), respectiv de 33, 009 mld. euro (prețuri curente), PNRR este structurat pe trei piloni și 12 domenii prioritare pentru dezvoltarea României.

Pe pagina sa de socializare, vicepreședintele PSD Mihai Tudose îl critică pe ministrul Cristian Ghinea, cel a cărui primă preocupare, după preluarea portofoliului, a fost să schimbe ”denumirea Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”.

”Ministrul Ghinea – fostul ministru ”0” Fonduri Europene în Guvernul Cioloș, așa cum presa îl numea în 2016 – a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiții și implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene! Ca să avem investiții și proiecte trebuie să existe o instituție care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce să vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituții publice centrale și locale, societate civilă etc. – NU Ministerul) în ședința de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut și ne-a adus ”lumina” în procesul de ratare a oportunităților Mecanismului European de Redresare și Reziliență – sursa europeană a PNRR”, notează Mihai Tudose.

Au fost create 10 grupuri de lucru

Reprezentantul PSD consideră că a crea 10 grupuri de lucru care să vizeze mai multe domenii prioritare nu înseamnă altceva decât să complici, inutil, lucrurile, cu atât mai mult cu cât se propune ca totul să fie făcut până la sfârșitul lunii februarie 2021, asta însemnând și ”consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog social”.

”Concret, pentru corectarea PNRR a creat 10 grupuri de lucru care vizează următoarele domenii:

  1. Transport
  2. Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficiență Energetică
  3. Dezvoltarea Localităților Urbane
  4. Agricultură și Dezvoltare Rurală
  5. Sănătate
  6. Educație
  7. Mediu de Afaceri, Antreprenoriat
  8. Cercetare, Inovare, Digitalizare
  9. Îmbunătățirea fondului construit
  10. Reziliență, Situații de criză

Mihai Tudose: ”Fixăm niște reforme acolo, și niște ținte ceva și gata PNRR!

Vicepreședintele PSD avertizează că totul este prezentat de actualul ministru ca și cum ar fi ”simplu ca bună ziua”, iar dacă lucrurile nu se vor desfășurat așa cum se dorește, ”vinovatul” va fi tot PSD.

”Și vor fi finanțate numai proiectele mature, gata de implementare. Cum spunea domnia sa: „Tot ce trebuie să facem este să ne propunem niște reforme, niște ținte pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie și luăm banii pe ele.” Deci finanțăm proiectele pe care le avem gata de implementare, fixăm niște reforme acolo, și niște ținte ceva și gata PNRR! Simplu, ca bună ziua și apa caldă!”, mai scrie Mihai Tudose în mediul online.

”Dar, ca să facă lucrurile simple complicate vor crea 10 grupuri de lucru! Și deasupra acestor grupuri de lucru vor fi implicate Administrația Prezidențială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului și ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activități și proiecte în PNRR”

Mihai Tudose

”De ce atât de multe instituții implicate? Dl Ministru Ghinea ne luminează: pentru o abordare unitară și coordonare interinstituțională în elaborarea și negocierea informală cu Comisia Europeană. În plus, pentru că lucrurile nu se opresc aici, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog social. Și, toate acestea pană la sfârșitul lunii februarie 2021, când PNRR ar trebui să fie gata. Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că… e vina PSD!!!”, încheie vicepreședintele PSD Mihai Tudose.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și