Prima pagină » Actualitate » Mihail Gorbaciov nu se dezice de Perestroika, dar recunoaște că a făcut greșeli: ”Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit”

Mihail Gorbaciov nu se dezice de Perestroika, dar recunoaște că a făcut greșeli: ”Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit”

Mihail Gorbaciov nu se dezice de Perestroika, dar recunoaște că a făcut greșeli: ”Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit”
Mihail Gorbaciov nu se dezice de Perestroika, dar recunoaște că a făcut greșeli

Mihail Gorbaciov, ultimul președinte sovietic, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1990, și cel care a implementat programul de reforme politice Perestroika (Schimbarea), a declarat că – în cursul acestui proces care a dus la destrămarea URSS – au existat și greșeli, însă reformele erau necesare.

În vârstă de 90 de ani, Gorbaciov nu se dezice de Perestroika, iar erorile apărute în momentul derulării acestui proiect erau inerente. Totuși, fostul președinte sovietic spune că – dacă ar fi să ia totul de la capăt – ar avea o altă abordare.

”Dacă ar fi să încep din nou, aş face multe lucruri diferit”, a precizat Mihail Gorbaciov într-un articol publicat în revista ‘”Rusia în politica globală’”.

Mihail Gorbaciov: ”Perestroika era necesară, mergeam în direcţia corectă”

Programul de reforme cunoscut sub numele de Perestroika a traversat mai multe etape, mai spune Mihail Gorbaciov, privind retrospectiv.  Au existat ”erori şi realizări”, dar  ”justificare istorică” a acelor reforme este indiscutabilă. ”Perestroika era necesară (…), mergeam în direcţia corectă”, declară Mihail Gorbaciov.

”Unii chiar spun că Perestroika nu era necesară. Dar despre aceste persoane pot spune doar un lucru: că au o memorie foarte scurtă”, a mai declarat Gorbaciov – citat de Agerpres -, amintind de atmosfera din societatea sovietică de la începutul reformelor, în anul 1985.

Fostul președinte sovietic este convins, și astăzi, că oamenii ”aveau nevoie de schimbări”, la acea vreme, iar în URSS ”ceva mergea prost”.

”Stagnarea se adâncea şi dezvoltarea economică în realitate se oprise. Prin urmare, ”majoritatea absolută considerau că nu se mai putea trăi în acest mod (…) Aceasta (nevoia de schimbare) nu s-a născut în capul meu, ea era pe buzele tuturor”, își amintește Mihail Gorbaciov.

”A fost o ruptură cu trecutul, un progres către viitor”

Mihail Gorbaciov nu trece cu vederea toate riscurile apărute ca urmare a programului de reforme, însă a fost vorba despre un risc asumat. Și, mai dezvăluie ultimul lider sovietic, exista ”unanimitate” în Biroul Politic.

”În conducerea ţării, Biroul Politic (n.red – al Comitetului central al Partidului Comunist), exista unanimitate în această privinţă”, notează Gorbaciov despre una dintre etapele cele mai comentate ale Perestroikăi.

De la bun început s-a avut în vedere ca Perestroika să fie orientată către cetățeanul sovietic, mai spune Mihail Gorbaciov, ideea esențială fiind transformarea acestuia în ”stăpânul propriului destin”.

”Acest proces de reforme era orientat către cetăţeanul sovietic şi avea scopul de a-l transforma în stăpânul propriului său destin după secole de existenţă ale unui Stat autocrat şi apoi totalitar. A fost o ruptură cu trecutul (…), un progres către viitor”, concluzionează ultimul lider al URSS.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și