Prima pagină » Actualitate » Unul dintre ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” care s-au îmbogățit în pandemie a fost pus de instanță să plătească din averea sa DATORII de 3,5 milioane €

Unul dintre ”BĂIEȚII DEȘTEPȚI” care s-au îmbogățit în pandemie a fost pus de instanță să plătească din averea sa DATORII de 3,5 milioane €

Mihail Lala, patronul OK Medical, unul dintre „băieții deștepți” ai pandemiei, care a făcut milioane de euro din teste pentru COVID-19, a ajuns să fie dat în judecată de creditori și foști angajați, cărora are să le plătească sume mari de bani. Două dintre companiile sale, deschise în pandemie, sunt în faliment, iar zeci de firme speră că își vor recupera datoriile din averea personală a lui Mihail Lala.

  •  Mihail Cristinel Lala a devenit cunoscut în pandemie, când a instalat zeci de centru de testare ”drive-in” ale firmei sale OK Medical în parcări de mall-uri sau în alte locuri publice din București și din țară.
  • Firmele cu care a colaborat în perioada pandemiei de COVID-19, dar și foști angajați care au lucrat pentru unele dintre firmele lui l-au dat în judecată. Mihail Lala a adunat deja zeci de procese civile, pentru neplata unor datorii uriașe.
  • Recent, Mihail Lala a fost obligat de Tribunalul București să plătească peste 17 milioane de lei (aproape 3,5 milioane de euro) din averea personală pentru o parte din datoriile acumulate de una dintre firmele sale deschise în pandemie.

În timp ce pe mulți antreprenori pandemia i-a băgat în faliment, pe Mihail Lala, managerul clinicii medicale private OK Medical, anii marcați de COVID-19 l-au îmbogățit.

România a avut primul caz de COVID-19 în 26 februarie 2020, iar din 16 martie a fost declarată starea de urgență, care a adus mai multe interdicții de circulație și reguli sanitare severe, ce impuneau purtarea măștilor de protecție și testarea anti-coronavirus pentru persoanele care prezentau simptome ale bolii sau trebuiau să se deplaseze în alte zone din țară.

Creștere fabuloasă a afacerilor lui Mihail Lala în timpul pandemiei de COVID-19

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de declararea stării de urgență pandemică, în 4 martie 2020, Mihail Cristinel Lala a înființat firma Iossocialmedia SRL, care avea ca obiect de activitate ”intermedieri în comerțul cu produse diverse”, respectiv CAEN 4619.

La momentul înființării firmei Iossocialmedia SRL, acționar cu 10% era și George Eduard Sorin Ordean, care avea adresa într-un bloc din București. Mihail Cristinel Lala, cu domiciliul declarat tot într-un bloc din București, era acționar majoritar și administratorul firmei. Sediul firmei a fost declarat într-o camera dintr-o casă de pe strada Gherghiței, din Sectorul 2 al Capitalei.

Trei luni mai târziu, în 30 iunie 2020, George Eduard Sorin Ordean a ieșit din acționariatul firmei, după ce Mihail Cristinel Lala i-a cumpărat cele 10% din acțiunile pe care acesta le deținea la firma Iossocialmedia SRL.

Din octombrie 2020, Mihail Cristinel Lala a cesioat societatea Iossocialmedia SRL unei firme înregistrate în Emiratele Arabe Unite – Iahim Alal-FZCO (Freezone Company).

  • Societatea Iossociamedia SRL a avut în 2020 o cifră de afaceri netă de 25.630 de lei, iar în 2021 a crescut la 22.585.437 de lei.
  • În 2020, firma nu a avut profit, însă în 2021, profitul net declarat a fost de 2.621.826 de lei.
  • Firma figurează că a importat produse din China, Germania și Suedia.
  • Numărul de angajați a crescut de la 1 în 2020 la 2 în 2021.
  • Ultimul sediu declarat al firmei, în 2024, este într-un imobil dintr-un cartier de lux, exclusivist, din nordul Capitalei, pe strada Nicolae Caramfil.

Compania lui Mihail Lala, cu datorii de zeci de milioane de euro la stat și la firme

Începând din 2022, Iossocialmedia începe să adune datorii mari la stat, dar și la mai multe firme.

În 4 iulie 2022, Proton Impex 2000 SRL, o firmă de aparatură medicală, şi Best Achiziţii SRL, ambele societățile fiind participante la licitațiile din pandemie, au cerut declanșarea procedurii insolvenței Iossocialmedia SRL.

În procesul de faliment au intrat mai multe firme, dar și Administrația Finanțelor Publice Sector 1. În 30 septembrie 2024, firma figurează cu datorii la stat de 25.243.701 lei.

Tribunalul București a admis cererea în 8 noiembrie 2022 și a deschis procedura insolvenţei împotriva firmei lui Mihail Cristian Lala.

Instanța a pus atunci în vedere administratorului Iossocialmedia SRL ca în cel mult 10 zile după decizie să depună la dosar o declaraţie privind intenţia de reorganizare, altfel urmând să îi ridice dreptul de a mai administra firma și bunurile din avere.

Mai mult, din acel moment, toate băncile la care firma Iossocialmedia SRL avea deschide conturi au fost notificate să nu mai facă plăți dacă nu există un ordin de la judecătorul sindic sau de la administratorul judiciar provizoriu desemnat, la acel moment C.I.I. Firanescu Nicoleta.

În 14 februarie 2023, judecătorii de la Tribunalul București au decis intrarea în faliment a Iossocialmedia SRL și dizolvarea societăţii.

Judecătorii au mai dispus, prin aceeași decizie:

  • sigilarea bunurilor din averea debitoarei, de către lichidatorul judiciar;
  • predarea, în cinci zile de la intrarea în faliment, a gestiunii averii firmei către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii falimentului;
  • întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cu numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment.

Pe parcursul procedurii, lichidatorul judiciar C.I.I. Firanescu Nicoleta a fost înlocuit cu Turmac Insolvency SPRL.

În 7 noiembrie 2023, instanța l-a desemnat în calitate de curator special al firmei Iossocialmedia SRL pe Mihail Cristinel Lala, fiind astfel reprezentantul legal al firmei, cu toate drepturile și obligațiile acesteia.

O lună mai târziu, în 18 decembrie 2023, Turmac Insolvency SPRL, lichidatorul judiciar al Iossocialmedia SRL, a cerut la Tribunalul București, într-o acțiune separată, ca Mihail Cristinel Lala să plătească din bunurile personale o parte din datoriile acumulate de firma pe care el a înființat-o.

Instanța a admis cererea și, în 2 iulie 2024, a dispus ca Mihail Cristinel Lala ”să suporte din averea personală parte din pasivul debitoarei SC Iossocialmedia SRL, în cuantum de 17.281.638,86 lei”.

Decizia Tribunalului București în dosarul civil al lui Mihail Cristinel Lala cu lichidatorul judiciar al firmei înființate de el și intrate în faliment

 

Hotărârea nu este definitivă, Mihail Cristinel Lala putând să o conteste în termen de 7 zile de la momentul la care hotărârea îi este comunicată. Până acum, nicio contestație nu a fost înregistrată la Curtea de Apel București.

În prezent, firma Iossocialmedia SRL figurează pe termene.ro ca fiind în faliment și având acționar majoritar societatea Iahim Alal-FZCO (Freezone Company), din Emiratele Arabe Unite.

FZCO este un tip de societate cu răspundere limitată care poate fi înregistrată într-una dintre cele peste 20 de zone libere din Dubai, independentă de zona reglementată de business din Emiratele Arabe Unite. Proprietarii unei companii Freezone din Dubai se bucură de numeroase avantaje, printre care:

  • firma nu trebuie să aibă un registru public:
  • proprietarii pot fi 100% străini;
  • impozit pe venit 0%, timp de 50 de ani;
  • conturile de afaceri pot fi deschise mult mai ușor;
  • scutire de TVA prin operațiunile internaționale;
  • proprietarii pot cere o viză de ședere în Dubai, cu numeroase avantaje;
  • nu există schimb de informații cu țările de origine ale proprietarilor, care sunt considerați rezidenți în Emiratele Arabe Unite.

Surse din mediul de afaceri au spus, pentru Gândul, că Mihail Cristinel Lala ar locui în prezent mai mult la Dubai.

Contract pentru milioane de teste de salivă în pandemie

Societatea Iossocialmedia SRL a fost abonată la contracte cu statul în perioada pandemiei, pentru livrarea de teste rapid antigen COVID-19 din salivă.

Iossocialmedia este una dintre firmele care au câștigat în 2021 licitația pentru testele de salivă din școli. Împreună cu alte trei companii, Iossocialmedia a câștigat lotul 2 din cele trei scoase la licitație, care a valorat 113 milioane de lei, pentru 11,1 milioane de teste de salivă.

Firma lui Mihail Lala trebuia să livreze 4 milioane de teste de salivă, la prețul de 9,78 lei, potrivit datelor din acordul cadru din 5 noiembrie 2021.

Un alt lot a fost câștigat de alte patru companii, printre care și firma Dyomedica CND SRL din Ploiești, care este deținută de Ion Roman. Numele firmei figurează în dosarul DNA privindu-l pe Avram Gal, consilierul deputatului PNL Ben Oni Ardelean, deferit justiției pentru trafic de influență.

Gal ar fi primit mită peste 400 de mii de lei în schimbul promisiunii că va ajuta firma Dyomedica să câștige contracte cu Unifarm pentru achiziția de echipamente anti-COVID, așa cum presa a scris în urmă cu trei ani. 

A doua firmă deschisă de Mihail Lala în pandemie, băgată în faliment de creditori 

În 2021, al doilea an al pandemiei de COVID-19, Mihail-Cristinel Lala a înființat firma OK Medical Excellence Group SRL. Alături de el, acționar în firmă este și Mihai Ovidiu Nichifor.

Firma OK Medical Excecllence Group SRL a lui Mihail Lala a avut sediul social declarat în una dintre clădirile Băneasa Business & Technology Park, respectiv clădirea B, aripa B2, etaj unu, aflată pe Șoseaua București-Ploiești nr. 42-44, așa cum este trecută adresa firmei lui Lala.

După mai puțin de doi ani de funcționare, firma de la care Mihail Lala și partenerul său de afaceri au închiriat spațiul de birouri i-a dat în judecată, pentru recuperarea datoriilor, care au ajuns la sume de ordinul milioanelor de lei.

În 24 februarie 2023, Băneasa Business & Technology Park a introdus la Tribunalul București o acțiune în care a cerut intrarea în faliment a firmei lui Mihail Lala și ”ridicarea dreptului debitorului de a-si conduce activitatea”.

Debitor în acest proces este OK Medical Excellence Group SRL, iar Mihail Cristinel Lala și Mihai Ovidiu Nichifor au fost chemați în calitate de reprezentanți legali ai firmei.

Firma lui Lala are restanțe de plată și la Administrația Sector 1 a Finanțelor Publice, din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice, care a cerut, în același proces, recuperarea datoriilor.

Procesul de faliment de la Tribunalul București al firmei lui Mihail Cristinel Lala

În 25 septembrie 2023, judecătorii de la Tribunalul București au admis cererea debitorului Băneasa Business & Technology Park SA și au dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței împotriva firmei lui Mihail Lala.

După opt luni, în 3 iunie 2024, Tribunalul București a decis intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului OK Medical Excellence Group SRL.

Judecătorii au mai dispus, prin aceeași decizie:

  • ridicarea dreptul de administrare și dizolvarea firmei lui Mihail Lala;
  • sigilarea bunurilor din averea firmei OK Medical Excellence Group SRL de către lichidatorul judiciar Grinsolv IPURL;
  • predarea, în cinci zile de la intrarea în faliment, a gestiunii averii firmei către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii falimentului;
  • întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în 5 zile de la intrarea în faliment, a unei liste cu numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment.

Mihail Lala, dat în judecată și de foști angajați care au lucrat pentru firmele lui în pandemie

Mihail Lala este implicat și într-un scandal în care este acuzat că nu le-ar fi plătit salariile unor angajați care au lucrat la unele dintre firmele lui.

Controversatul om de afaceri a fost chemat în judecată în mai multe dosare civile, de foști angajați care își cer drepturile bănești pe care trebuiau să le primească în perioada în care au lucrat la mai multe firme ale sale. Printre firmele de la care foștii angajați ai lui Mihail Lala își cer restanțele salariale sunt OK Medical Corporate Unit SRL și OK Medical Kineto SRL (succesoarea fostei societăți Medicină de Nișă SRL, intrată în faliment).

Proces în care una dintre firmele lui Mihail Cristinel Lala a fost dată în judecată de un fost angajat, pentru recuperarea drepturilor salariale

Într-un alt dosar în care un fost angajat al lui Mihail Cristinel Lala a dat în judecată societatea Medicină de Nișă SRL și pe succesoarea acesteia, Ok Medical Kineto SRL, instanța a obligat firma să îi plătească drepturi salariale de peste 8.700 de lei și sumele aferente pentru concediul de odihnă neefectuat.

Proces în care firme ale lui Mihail Cristinel Lala au fost date în judecată de un fost angajat, pentru recuperarea drepturilor salariale

Scandal legat de calitatea serviciilor OK Medical

Compania lui Mihail Lala a fost implicată în plină pandemie și într-un scandal în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite de OK Medical.

În octombrie 2020, Gândul dezvăluia faptul că cel mai bogat român aducea acuzații grave la adresa celui mai solicitat centru de testare pentru COVID de la acea vreme, respectiv OK Medical. Era vorba de două teste făcute la OK Medical – centrul drive-in de la Băneasa Shopping City, cu rezultat pozitiv, care, repetate la altă clinică, au ieșit negative.

Anul trecut, Mihail Lala anunța că face parte dintr-un proiect de cercetare științifică și în domeniul prezicerii cutremurelor.

Controversatul om de afaceri se lăuda atunci că împreună cu un partener israelian ar pune la punct un proiect prin care poate oferi date concrete cu câteva ore înainte de producerea unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 4,5.

Mihail Lala a declarat, în trecut, că deși locuiește în România, a desfășurat mai multe afaceri în străinătate.

În 2022, OK Medical Excellence Group, companie controlată integral de Mihail Cristinel Lala, a cesionat toate acțiunile deținute la OK Medical Pharmacies, reprezentând 100% din capitalul social, către o firmă înregistrată în Emiratele Arabe Unite, Trans European Investment – FZCO, potrivit profit.ro.

În 2018, Mihail Lala a fondat Wawllet Enterprises Limited, o afacere în domeniul criptomonedelor cu sediul la Nicosia, Cipru. Scopul declarat al companiei era să devină o rețea globală de conexiune între bănci, exchange-uri cripto și alte instituții financiare reglementate, potrivit protv.ro.


CITEȘTE ȘI:

Noi dezvăluiri din scandalul influencerilor MANIPULAȚI pentru promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok: „Nu știam că această campanie avea legătură cu el, nu știam de existența lui”

DECIZIA CCR privind renumărarea voturilor poate SCHIMBA cursul alegerilor prezidențiale. Fost judecător CSM: „Situația este absolut incendiară”

Culisele Dosarului Arad. Cine este infractorul cu două condamnări care ar fi COMPLICE la uciderea milionarului Ioan Crișan

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și