Câteva mii de oameni participă sâmbătă seară la Marșul Diversității, Bucharest Pride, iar de la ora 18.00 manifestanții au plecat în marș pe Calea Victoriei. Primăria Capitalei a autorizat evenimentul cu 500 de participanți, așa cum prevede legea, în contextul pandemiei, însă organizatorii au anunțat că așteaptă câteva mii de persoane.
Manifestanții au plecat în marș pe Calea Victoriei sâmbătă după amiaza și se vor opri în Piața Universității unde, conform programului anunțat se va termina marșulul Bucharest Pride, în jurul orei 20.30.
„Sâmbătă, de la 17:00, pe Calea Victoriei, colorăm orașul în culorile iubirii și libertății”, este anunțul Asociației Accept, organizatorul Bucharest Pride.
Inițial, instituția condusă de Nicușor Dan nu a autorizat organizarea marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei, motivând că în weekend Calea Victoriei devine pietonală în cadrul evenimentului „Străzi deschise”, iar marșul nu s-ar putea desfășura în siguranță. De asemenea, în solicitarea ACCEPT asociația menționează participarea a aproximativ 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare, în contextul pandemiei, care prevăd participarea a maximum 500 de persoane la astfel de adunări, a mai motivat Primăria Capitalei.
Mai mulți reprezentanți ai Asociației ACCEPT au protestat vineri în fața sediului Primăriei Capitalei, Asociația Accept reclamând că, „pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride, la doar o săptămână înainte de eveniment”.
Luni, Primăria Capitalei a anunțat că a acceptat ca Bucharest Pride să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanți.
Reprezentanții Asociației Accept au transmis însă că numărul participanților va fi probabil de ordinul miilor, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.
„Raportarea privind numărul de participanți nu o putem face decât la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de persoane prezente. În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională.
O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București”, a declarat la RFI Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociația Accept.