Mii de pești dintr-un lac dintr-un parc situat în Cluj-Napoca au murit în urma temperaturilor ridicate de săptămâna trecută.
Cauza cea mai probabilă, spun specialiștii, este lipsa de oxigen. Fenomenul pare să fie unul natural, spun aceștia, dat fiind faptul că lacul nu are nicio sursă de apă proaspătă. De altfel, din acest motiv, situația se repetă vară de vară.
Totuși, și omul are o vină în toată această problemă. Andrei Pop, directorul Asociației Județene a Pescarilor Sportivi Cluj, spune că în trecut au existat izvoare care alimentau lacul, dar acestea au fost distruse de construcțiile din zonă.
„Din cauza căldurii și a lipsei de apă curentă în lac, nivelul de oxigen este deosebit de scăzut, apoape de zero. Au fost câteva izvoare, dar prin construcțiile care s-au făcut au fost distruse izvoarele”, spune el, citat de Observator.
Lacurile sunt artificiale şi nu au şi sursă constantă de alimentare cu apă proaspătă, astfel că orice modificare a compoziţiei apei din lac, afectează fauna. Responsabili ar fi cei de la Primărie, care încă sunt în căutarea unor soluţii, pentru că situaţia nu e una nouă. În plus, lacurile respective au fost populate numai anul acesta cu 1.000 de kilograme de crap, iar unii ajunşi la dimensiuni impresionante şi-au găsit sfârşitul zilele acestea, notează sursa citată.
Oamenii care vizitează parcul în mod frecvent sunt nemulțumiți de această situație. Aceștia spun că situația ar fi putut fi evitată.
„Cred că ar trebui găsit motivul şi să se evite chestiile astea, practic un loc frumos s-a transformat într-un într-un cimitir de animale”, „Cu butoaie din alea, au strâns vreo zece butoaie (n.r – de peşti)”, sunt doar câteva din reacțiile clujenilor.
Lacurile urbane din cartierul Gheorgheni sunt pentru agrement, dar oamenii din zona le folosesc şi pentru pescuit. Abonamentul anual este de 260 lei.
Sursa foto: Monitorulcj.ro