Milioane de români vor avea PENSII și cu 40% mai mari din 2024. Cine sunt cei care vor primi o dublare a pensiei?
Noua lege a pensiilor promite să rezolve inechitățile din sistem, oferind românilor, mai ales celor cu pensii mici, o creștere semnificativă a sumelor primite începând cu anul 2024. În anumite situații, pensiile încasate în prezent de unii români s-ar putea dubla anul viitor.
Aproximativ trei milioane de persoane vor beneficia de creșteri și cu 40% ale pensiilor din anul viitor. Aceste majorări vor avea loc în două etape, în ianuarie și în septembrie, potrivit noii legi elaborate de către Ministerul Muncii.
Autoritățile afirmă că pentru românii cu venituri reduse, dublarea pensiilor ar putea avea loc în 2024. În ianuarie 2024, toți cei aproximativ cinci milioane de pensionari români vor primi o creștere a veniturilor de aproape 14%, echivalentă cu rata inflației.
Dintre aceștia, peste trei milioane vor beneficia de o nouă creștere în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor. Creșterea medie generală va fi chiar și de 40%.
Mai mult, în unele cazuri, veniturile se vor dubla. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că această creștere semnificativă se datorează celor trei elemente care contribuie la calculul punctului de pensie: punctele de contributivitate, punctele necontributive și punctele de stabilitate.
De exemplu, o femeie care a lucrat ca vânzătoare timp de 35 de ani și a ieșit la pensie cu aproape 1.100 de lei va primi începând din 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie pensia va ajunge la aproape 2.000 de lei.
Un bărbat care a avut un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei va primi din septembrie o creștere a venitului cu aproape 90%. Cei cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani vor primi bonusuri.
Noua lege a pensiilor se așteaptă să rezolve inechitățile din sistem, conform oficialilor. Astfel, o femeie și un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, dar cu pensii diferite în prezent – 1.428 de lei și, respectiv, 1.190 de lei – vor avea din septembrie același venit: 1.620 de lei.
„Acele venituri nepermanente – care erau principala formă de remunerare înainte de 1989, precum prime, al treisprezecelea salariu și alte sporuri – vor fi luate în calcul în legislația nouă la calculul pensiei, cu condiția achitării contribuțiilor de asigurări sociale”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, conform observatornews.ro.