Minele lăsate plutesc în derivă în Marea Neagră au fost cel mai degrabă lansate de ruși, fiind foarte puțin probabil ca ele să se desprindă accidental, potrivit contraamiralul Constantin Ciorobea, fost adjunct al șefului Forțelor Navale Române. Acesta a mai spus că și în cazul minei decsoperite lângă Capu Midia este probabil același scenariu.
Ciorobea a declarat pentru adevarul.ro că „e absurd” să crezi că zeci sau chiar sute de mine se pot rupe singure să plece în derivă. Contraamiralul se mai întreabă și „de ce avertizarea iniţială a fost lansată de staţia Navtex Novorossiysk şi nu de Odessa, aşa cum era logic?” Răspunsul e clar, din punctul său de vedere – „ruşii au desprins minele, iar ucrainenii nu puteau anunţa pentru că nu ştiau, cel mult puteau avea o bănuială despre operaţiunea Flotei Ruse”.
Mina descoperită la Capu Midia este genul de mine folosite în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT de aproximativ 20 de kilograme, potrivit căpitan comandor Daniel Gheorma, comandantul navei speciale care a reperat-o și distrus-o. El a adăugat că mina a fost identificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020.
Șefului detaşamentului de scafandri de la bordul navei, căpitanul comandor Cătălin Gherghinescu, a spus că nu este exclusă posibilitatea retezării cablului de ancorare.
Ciorobea a mai spus la ProTv că, într-adevăr, armata ucraineană a minat apele din zona de coastă din jurul Odesei, dar este aproape imposibil ca ele să se fi desprins în urma unor furtuni. El susține că e posibil ca militarii ruși să le fi tăiat cablurile de ancorare, deși lucrul acesta ar fi periculos și pentru navele lor pentru că nu știi unde duce curentul acele mine.