Ministerul Afacerilor Interne anunță obiectivele îndeplinite pentru accederea României în Programul Visa Waiver, înainte de evaluarea finală

Ministerul Afacerilor Interne anunță obiectivele îndeplinite pentru accederea României în Programul Visa Waiver, înainte de evaluarea finală
Publicat: 25/09/2024, 14:01

România a îndeplinit o bună parte dintre obiectivele asumate pentru intrarea în Programul Visa Waiver, care permite cetățenilor să intre pe teritoriul Statelor Unite ale Americii fără a fi nevoiți să solicite anterior un permis de călătorie sau ședere temporară, după cum au anunțat, miercuri, oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis, miercuri, că, în strânsă colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, a întreprins o serie de demersuri importante și a îndeplinit mai multe obiective pentru accederea României în Programul Visa Waiver (PVW) al SUA, program care permite cetățenilor țărilor incluse să călătorească fără viză în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri. Programul este gestionat de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat.

Obiectivele programului și progresele realizate

Accederea României în programul Visa Waiver presupune îndeplinirea unor criterii stricte legate de securitate, contraterorism, schimb de informații, imigrație, documentele de călătorie și de identitate, precum și un proces de screening riguros al călătorilor. Aceste criterii sunt cuprinse într-un Plan de Acțiune, în cadrul căruia MAI a îndeplinit o serie de operațiuni și obiective esențiale pentru realizarea PVW, printre care:

  1. Încheierea Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei (EBSP) cu SUA:

În colaborare cu DHS, MAI a stabilit un parteneriat ce permite schimbul automatizat de date și informații în timp real, facilitând astfel verificările la frontieră, investigarea infracțiunilor și prevenirea criminalității. Implementarea acestui parteneriat a presupus conceperea, redactarea, negocierea, încheierea unui Aranjament de punere în aplicare între MAI și DHS în ianuarie 2024, devenind operațional din septembrie 2024. Acest parteneriat oferă acces la baza de date DHS, care conține peste 285 de milioane de identități, facilitând identificarea și prevenirea amenințărilor de securitate.

  1. Implementarea programului Automated Targeting System – Global (ATS-G):

MAI a adoptat programul ATS-G la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un instrument avansat pentru screening-ul călătorilor și detectarea persoanelor cu risc de securitate ridicat. Acest sistem va permite României să identifice și să prevină mai eficient amenințările la adresa securității naționale, fiind pe deplin funcțional din septembrie/octombrie 2024.

  1. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie:

MAI a implementat modificări legislative pentru a limita eliberarea pașaportului temporar și pentru a promova utilizarea pașaportului electronic, cu un nivel superior de securitate. În urma acestor modificări, numărul cererilor de pașapoarte temporare a scăzut semnificativ, contribuind la îndeplinirea criteriilor de securitate necesare pentru accederea în PVW.

  1. Introducerea biometriei în procesul de acordare a cetățeniei române:

În colaborare cu Ministerul Justiției, MAI a implementat prelevarea datelor biometrice ale solicitanților de cetățenie română și introducerea unui card de cetățenie română, sporind astfel integritatea procesului de acordare/redobândire a cetățeniei.

  1. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA:

Pentru a consolida relația de cooperare în domeniul aplicării legii, MAI a inițiat un Memorandum de Cooperare cu autoritățile americane pentru crearea unei Unități de Investigații Criminale Transfrontaliere, cu scopul de a combate infracțiunile transfrontaliere și traficul de migranți.

  1. Reducerea ratei de refuz a vizelor:

În cadrul campaniei guvernamentale de reducere a ratei de refuz a vizelor, MAI a alocat resurse semnificative și a dezvoltat un sistem de programare eficient pentru personalul propriu, contribuind astfel la atingerea unei rate de refuz sub 3%, criteriu esențial pentru accederea în PVW.

  1. Vizite de evaluare și consultări cu autoritățile americane:

Potrivit sursei citate, progresul României în îndeplinirea criteriilor a fost evaluat în cadrul mai multor vizite și consultări bilaterale la nivel înalt cu reprezentanții DHS și Departamentul de Stat american, cele mai recente având loc în iunie 2024. Următoarea evaluare finală este programată pentru sfârșitul lunii octombrie 2024.

„Demersurile Ministerului Afacerilor Interne au avut drept scop și au contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea criteriilor pentru accederea României în Programul Visa Waiver al SUA. Acțiunile desfășurate la nivelul MAI, precum și colaborarea strânsă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu partenerii americani, ne aduc mai aproape de momentul în care cetățenii români vor putea călători fără viză în Statele Unite. Ministerul Afacerilor Interne rămâne dedicat continuării acestui proces și va menține dialogul și cooperarea cu partenerii instituționali din România și cu partenerii americani pentru a finaliza cu succes aderarea României la Programul Visa Waiver”, au transmis oficialii MAI.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar