Atacurile cu drone asupra porturilor ucrainene de la granița României, Izmail și Reni, a continuat și în noaptea de miercuri spre joi. Au fost lovite instalații portuare și un siloz. Exploziile au putut fi văzute și auzite de localnicii de pe malul românesc al Dunării. Ministerul Apărării a condamnat loviturile asupra infrastructurii civile din Ucraina, în timp ce militarii și experții români au supravegheat zona de conflict și au periat întreg perimetrul pentru a depista alte eventuale resturi de drone pe teritoriul României. În momentul de față, nu există amenințări militare directe la adresa teritoriului național. La rândul său, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, joi, că nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României.
Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate noua serie de atacuri executate, în cursul nopţii trecute, de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre, considerându-le nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar.
Ministerul Apărării monitorizează non-stop situația de la granița României. În momentul de față, nu există amenințări directe la securitatea națională.
”Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat în timp real, prin structurile responsabile, situaţia din spaţiul aerian din proximitatea României, pe timpul atacurilor ruseşti. Din informaţiile obţinute prin sistemele electronice de supraveghere şi prin celelalte mijloace de monitorizare nu au rezultat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau a apelor teritoriale ale României, generate de mijloacele de atac utilizate de forţele Federaţiei Ruse”, transmite MApN.
În conformitate cu procedurile stabilite la nivelul MApN pentru astfel de situaţii, au fost desemnate echipe de cercetare în teren, inclusiv pe Dunăre, pentru verificări suplimentare.
”Ministerul Apărării Naţionale continuă să aplice măsuri de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, conform planurilor naţionale şi aliate”, precizează instituţia.
NATO nu are niciun indiciu că resturile de drone găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenţionat lansat de Moscova împotriva României, a declarat joi şeful alianţei, Jens Stoltenberg, în faţa. parlamentarilor europeni, citat de Reuters.
”Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii, trebuie să avem dovezi pentru asta”, a subliniat şeful statului. El a menţionat că ambasadorul României la NATO a fost însărcinat să-i informeze pe secretarul general al NATO şi pe aliaţi, lucru care s-a întâmplat chiar miercuri dimineaţă, la Consiliul Nord-Atlantic.
Miercuri seara, purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a transmis că România a informat aliaţii NATO despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă în cadrul reuniunii de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliaţii şi-au exprimat o puternică solidaritate cu România. „Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi rămânem în contact strâns cu aliatul nostru, România”, a arătat reprezentantul NATO.