Ministerul Apărării din Ucraina: ”Federaţia Rusă menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică” / Dmitri Peskov: ”Știri false, ieftine”
O posibilă nouă demonstrație de forță a Rusiei, la granițele Ucrainei, prelungește, pe termen nelimitat, ”războiul” declarațiilor. Stand-by-ul se menține la putere, iar Kremlinul – prin vocea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt – acuză SUA că lansează ”știri false ieftine”.
După ce inițial, Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că nu există informații potrivit cărora aproximativ 90.000 de militari a Rusiei ar fi masați, din nou, la graniță, retorica s-a schimbat, același minister anunțând că, de fapt, soldații ruși nici nu ar fi fost retrași după exercițiile militare din primăvara acestui an.
Imaginile furnizate de compania spaţială americană Maxar Technologies arată aproximativ 1.000 de vehicule militare în apropiere de oraşul rusesc Ielnia, la circa 250 kilometri nord de frontiera ruso-ucraineană.
”Militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina”
În primăvară, Moscova Rusia stârnit îngrijorare la Kiev, şi în capitalele occidentale, după ce a poziționat peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei cu Ucraina, ulterior ordonând retragerea acestora. Potrivit ultimelor informații, Rusia nu și-ar fi retras decât 10.000 de militari, iar schimbul de replici continuă.
”Militari din cadrul Armatei 41 ruse au rămas la circa 260 kilometri de graniţa cu Ucraina”, a precizat un oficial al Ministerului Apărării din Ucraina, spunând, totodată, că Rusia menține tensiunea și presiunea politică la granițele statelor vecine.
”Ar trebui observat faptul că periodic Federaţia Rusă a recurs la practica transferării şi comasării de unităţi militare pentru a menţine tensiunile în regiune şi presiunea politică asupra statelor vecine”
Ministerul Apărării din Ucraina
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Rusia este o țară care a luat și va continua să ia măsuri pentru a-și asigura propria securitate”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, le-a transmis jurnaliștilor prezenți la conferința de presă – potrivit TASS – că nici nu ar trebui să ia în considerare astfel de știri, catalogându-le drept ”false” și ”ieftine”.
”Nici nu merită să comentezi calitatea acestor rapoarte și, în general, astfel de știri trebuie ignorate. Rapoartele vorbesc despre granița cu Ucraina, dar arată granița cu Belarus. Calitatea în sine servește drept dovadă perfectă că timpul nu ar trebui să fie irosit să fac cunoștință cu știri false atât de ieftine”, a declarat purtătorul de cuvânt, comentând un articol publicat de Politico.
Pe de altă parte, Peskov a ținut să precizeze că Rusia urmărește ”tendințele expansioniste destul de agresive”, îndreptând un deget acuzator către NATO.
”Rusia nu a amenințat niciodată pe nimeni și nici nu amenință pe nimeni și, mai mult, nu prezintă niciun pericol pentru nimeni. Mai degrabă, Rusia este o țară care a luat și va continua să ia măsuri pentru a-și asigura propria securitate, având în vedere tendințele expansioniste destul de agresive, în special din NATO şi din alte ţări”, a subliniat secretarul de presă de la Kremlin.
Citește și:
- Două nave militare americane în Marea Neagră. Vladimir Putin, în timpul exercițiilor armatei ruse: ”Putem să le vedem prin cătarea sistemului de apărare”
- Jurnalistul Dmitry Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace: ”Vladimir Putin sugrumă jurnalismul prin Legea «agenților străini»”
- Igor Dodon și Vladimir Voronin, în ”umbra” Maiei Sandu, politicianul care se bucură de cea mai mare încredere a cetățenilor Republicii Moldova
- Consilier al președintelui Joe Biden: ”Vladimir Putin se apropie de momentul în care va utiliza gazul natural ca armă politică în criza energetică a Europei”