Prima pagină » Actualitate » Ministerul Apărării, lămuriri despre introducerea stagiului militar obligatoriu: Reluarea încorporărilor se poate face doar în anumite situații

Ministerul Apărării, lămuriri despre introducerea stagiului militar obligatoriu: Reluarea încorporărilor se poate face doar în anumite situații

Ministerul Apărării, lămuriri despre introducerea stagiului militar obligatoriu: Reluarea încorporărilor se poate face doar în anumite situații

Ministerul Apărării Naționale a făcut joi precizări legate de zvonurile care circulă pe rețelele de socializare, cu privire la introducerea stagiului militar obligatoriu.

„Atenție la informațiile false! Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2)”, se precizează într-o postare a MapN pe Facebook.

Reprezentanții Ministerului Apărării explică apoi care sunt situațiile în care se poate introduce serviciul militar obligatoriu.

„Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).

Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, se mai precizează în postarea MapN.

Care sunt șansele ca Rusia să atace România

Pe fondul crizei din Ucraina, Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), a precizat, joi, care sunt șansele ca Rusia să atace România.

„Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.

Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței”, a scris joi pe Facebook şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu.

 

Alexandru Coman a absolvit Facultatea de Jurnalism în anul 2010, iar de atunci a semnat în mai multe publicații centrale, în secțiunile online, precum evz.ro. Alexandru lucrează de mai mulți ani ... vezi toate articolele