Orice persoană care vrea să se vaccineze poate merge în centrele de vaccinare deschise în cele 11 spitale militare din țară, care au, de miercuri, programul prelungit până la ora 20:00, în loc de 16:00, iar pentru a crește capacitatea de imunizare a populației, alte 23 de centre urmează să fie reactivate în curând, a anunțat Ministerul Apărării Naționale. Măsurile vin după ce inițiativa de organizare a unui marator al vaccinării, cu ocazia Zilei Armatei, a atras aproape 5.700 de persoane.
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că 5.687 de persoane s-au vaccinat în centrele MApN, participante la maratonul organizat cu prilejul Zilei Armatei României, sub deviza „Împreună pentru viață, Împreună pentru viitor!”.
Cele mai multe persoane care au profitat de maratonul organizat luni, 25 octombrie, și marți, 26 octombrie, în șase spitale militare din țară, au fost în Brașov:
În maratonul vaccinării au fost angrenate 171 de persoane din structuri medicale ale MApN, respectiv 59 de medici, 52 de asistenți medicali, 35 de registratori și 25 de studenți voluntari.
D ordinul ministrului apărării naționale, în perioada imediat următoare, sistemul medical militar crește capacitatea de vaccinare împotriva COVID-19 a populației generale. Astfel, începând de miercuri, 27 octombrie, a fost extins programul de funcționare, respectiv de la ora 08.00 până la 20.00, de luni până duminică, al centrelor de vaccinare care funcționează în cele 11 spitale militare din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara. La acestea se adaugă Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gl. Aviator Victor Atanasiu”, și Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) „Acad. Ștefan Milcu” din București.
În plus, Direcția medicală a MApN derulează procedurile de reactivare, în cel mai scurt timp posibil, a altor 23 de centre de vaccinare, care vor funcționa în incinta unor unități militare din 17 județe și din Municipiul București, de luni până vineri, între orele 08.00 -16.00.
„În toate centrele organizate de MApN, populația generală care dorește să se vaccineze se poate programa prin platforma unică, ori se poate prezenta, la orice oră, în intervalul de funcționare, fără o programare prealabilă. Toate persoanele imunizate vor fi înregistrate direct în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) și vor primi adeverința de vaccinare, conform procedurilor”, a transmis MApN.
Datele de contact ale celor 23 de centre de vacinare vor fi disponibile pe pagina de internet a MApN, imediat ce acestea vor fi reactivate în Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 și vor fi incluse de direcțiile de sănătate publică, pe raza cărora vor fi arondate, în fluxul de distribuție a dozelor de vaccin.
În ultimele zile a crescut numărul celor care se vaccinează, și în contextul în care este necesar certificatul verde ce atestă vaccinarea, pe lângă trecerea prin boală, pentru a avea acces în instituții și spații publice de genul restaurantelor.
Până marți, 26 octombrie, au fost vaccinate 6.621.326 de persoane, dintre care 6.041.920 cu schema completă.
Recordul de persoane vaccinate în 24 de ore a fost atins miercuri, conform ultimelor date publicate de CNCAV: 150.935 de persoane.