Ministerul Apărării răspunde Ambasadei Rusiei la București: „Este clar cine a transformat Marea Neagră într-un teatru de RĂZBOI”
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un răspuns ferm Ambasadei Federației Ruse la București, după ce aceasta a acuzat România de „acuzații nefondate” legate de utilizarea minelor marine de către Rusia în atacurile asupra porturilor ucrainene.
Într-un cominicat oficial, MApN susține că afirmațiile sale sunt complet justificate și subliniază faptul că „este cât se poate de clar cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război”, cu consecințe grave pentru Ucraina și pentru securitatea regională.
Este cât se poate de clar, pentru noi și pentru Federația Rusă, cine a transformat Marea Neagră într-un teatru de război, cu efecte tragice pentru Ucraina și cu riscuri majore pentru securitatea regională și globală. Agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi justificată sub nicio formă.
Într-o postare emisă pe 12 decembrie, Ambasada Rusiei a refuzat să comenteze asupra ilegalității atacurilor asupra infrastructurii portuare ucrainene, concentrându-se doar asupra utilizării minelor marine, pe care le consideră neatribuite Rusiei.
De asemenea, diplomații ruși au cerut „clarificări” din partea MApN privind afirmațiile legate de utilizarea minelor marine în atacurile asupra porturilor ucrainene.
Amenințările Federației Ruse la adresa României
Ministerul Apărării Naționale a răspuns punctând că, în comunicatul din 11 octombrie, în care ministrul apărării al României sublinia riscurile legate de securitatea națională, s-au menționat explicit două mari amenințări pentru România: minele marine și fragmentele de drone care au căzut pe teritoriul național. MApN a subliniat, însă, că nu a afirmat în niciun moment că Rusia a folosit mine marine pentru a ataca porturile ucrainene, fiind vorba doar de o enumerare a pericolelor care afectează securitatea regională.
Este evident că, din analiza frazei citate, nu se sugerează în niciun fel că forțele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine. De asemenea, nu există nicio mențiune despre proveniența minelor marine care reprezintă o amenințare reală pentru traficul din Marea Neagră. În prezent, 107 mine au fost deja identificate și neutralizate de forțele navale ale statelor riverane”, se arată în reacția oficială a MApN.
CITEȘTE ȘI:
Ministerul Apărării semnalează o nouă dezinformare pe Tik Tok. „România NU se pregătește de război!”