Prima pagină » Actualitate » Ministerul Apărării a semnat un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziția a 18 drone de atac Bayraktar TB2, de la o firmă din Turcia

Ministerul Apărării a semnat un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziția a 18 drone de atac Bayraktar TB2, de la o firmă din Turcia

Ministerul Apărării a semnat un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziția a 18 drone de atac Bayraktar TB2, de la o firmă din Turcia
Dronă de atac Bayraktar TB2 / Sursa foto: Twitter Clash Report

Ministerul Apărării Naţionale din România a semnat cu firma turcă de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de drone TB2, potrivit documentelor publicate recent.

Măsura vine după ce Ministerul Apărării din România și-a anunțat, în august 2022, intenția de a cumpăra trei pachete de drone TB2 de la Baykar Makina pentru aproximativ 300 de milioane de dolari,  în așteptarea aprobării din partea Parlamentului.

„Sistemele UAS ce vor fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintei (un total de 18 drone). Programul implică, de asemenea, achiziționarea unui pachet inițial de suport logistic, pregătirea și echipamentele necesare”, a transmis, la acel moment, MApN, scrie defensenews.com.

Săptămâna aceasta, site-ul Tenders Electronic Daily, o versiune online a suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene axat pe proiecte de achiziții publice,a publicat anunțul oficial de atribuire a contractului către producătorul turc pentru producția acestor sisteme.

Dronele vor ajunge la Timișoara

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operează Baza 93 aeriană și unde se aflau avioanele MiG-23, înainte ca acestea să fie retrase din uz. Odată primite cele 18 drone, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, și al treilea membru european al NATO care operează TB2.

Aceste achiziții urmează să contribuie la ambițiile asumate ca parte a transformării Armatei Române până în 2040, care urmărește să ofere forțelor noi echipamente militare și sisteme de arme care să asigure flexibilitate și putere de foc crescută.

România intenționează să-și majoreze bugetul de apărare la 2,5% din PIB în 2023, a informat Bloomberg. Anul trecut, țara noastră a alocat aproximativ 6 miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare.

La începutul acestei luni, un comunicat publicat pe site-ul președintelui României Klaus Iohannis spunea că și Bucureștiul urmărește să cumpere F-35 în eforturile de modernizare a forțelor aeriene.

Vă recomandăm să citiți și:

New York Times: Un PILOT RUS al unui Su-27 ar fi tras într-un avion britanic de tip RC-135 Rivet Joint, la Marea Neagră, însă racheta nu a pornit

Tensiuni deasupra Mării Baltice. Rușii au INTERCEPTAT un avion german de patrulare

Un deputat rus a propus taxarea bărbaților care nu vor să meargă la RĂZBOI: „Din banii lor am putea cumpăra muniție, uniforme sau drone”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și